Вулкан на исландском полуострву Рејкјанес еруптирао је у понедељак после недеља интензивних земљотреса, саопштио је метеоролошки институт те земље. Раније је из рибарског града Гриндавик евакуисано око 4.000 људи, а евакуисана је и оближња Плава лагуна.

Ерупција је почела у 22:17 по локалном времену, саопштио је исландски метеоролошки завод.

Фотографије и видео снимци објављени на друштвеним мрежама показују како лава излива из вулкана само сат времена након што је забележена сеизмичка активност. Хеликоптер обалске страже треба да утврди тачну локацију и величину ерупције.

Исландска метеоролошка служба јавила је да је вулкан еруптирао око 4 километра североисточно од Гриндавика и да се сеизмичка активност крец́е ка граду, преноси Би-Би-Си.

Дужина пукотине у вулкану је око 3,5 километара, а лава тече брзином од око 100 до 200 кубних метара у секунди.Истиче се да је то неколико пута више него у претходним ерупцијама на полуострву Рејкјанес последњих година. .

Виши полицајац у Цивилној одбрани рекао је националној телевизији РУВ да се ерупција догодила брзо и да је изгледало као "прилично велики догађај".

 

Видир Рејнисон је рекао да изгледа да лава тече у свим правцима из велике пукотине у вулкану. "Млазеви лаве су доста високи, па се на почетку чини да је у питању моц́на ерупција" рекао је он. Ерупција се може видети из Рејкјавика, који се налази око 42 км североисточно од Гриндавика. Један очевидац из престонице рекао је за ББЦ да је пола неба у правцу Гриндавика "осветљено црвено”. Рекао је да би дим могао да се диже у ваздух, а полиција упозорава људе да се клоне тог подручја. Исландска премијерка Катрин Јакобсдотир рекла је да ц́е недавно изграђена одбрана имати позитиван ефекат.

 

Видир Рејнисон је рекао да изгледа да лава тече у свим правцима из велике пукотине у вулкану.

"Млазеви лаве су доста високи, па се на почетку чини да је у питању моц́на ерупција" рекао је он.

Ерупција се може видети из Рејкјавика, који се налази око 42 км североисточно од Гриндавика. Један очевидац из престонице рекао је за ББЦ да је пола неба у правцу Гриндавика "осветљено црвено”.

Рекао је да би дим могао да се диже у ваздух, а полиција упозорава људе да се клоне тог подручја.

Исландска премијерка Катрин Јакобсдотир рекла је да ц́е недавно изграђена одбрана имати позитиван ефекат.

 

 

 

Она је рекла да су јој мисли тренутно са локалном заједницом и да се нада најбољем упркос "значајном догађају".

Председник Гудни Јоханесон рекао је да је заштита живота највец́и приоритет, али да ц́е бити уложени сви напори да се заштити и инфраструктура.

У априлу 2010. ерупција вулкана Ејафјалајокул изазвала је највец́е затварање европског ваздушног простора од Другог светског рата, због огромног облака пепела.

Процењује се да су губици због блокаде саобрац́аја износили између 1,5 и 2,5 милијарди евра.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".