На данашњи дан пре тачно 30 година изашао је један од најуспешнијих Дизнијевих цртаних филмова "Лепотица и звер". То је први анимирани филм који је био номинован за Оскара у конкуренцији најбољег играног филма 1991. године. Освојио је два Оскара (најбоља музика и најбоља песма).

Прича о лепотици која се удаје за звер није плод маште. Оваква прича је први пут објављена 1740. године у Француској. Њу је написала списатељица по имену Габријел Сузан де Вилноу према истинитим догађајима и ликовима. Права "звер" из ове приче је мушкарац по имену Петрус Гонсалвус, рођен 1537. на Канарским острвима, који је боловао од хипертрихозе или синдрома вукодлака - тада непознате и неизлечиве болести.

Када је имао свега 10 година, Гонсалвус је био закључан у кавез и послат у Француску као поклон за крунисање краља Анрија ИИ. Иако је био закључан у подруму и третиран као звер, доктори су закључили да се ради о правом дечаку.

Од тог тренутка су ствари почеле да се одвијају у Гонсалвусову корист. Краљ је одлучио да му обезбеди образовање. Иако краљ у њега није полагао велике наде, Гонсалвус се показао као добар ученик који је без већих потешкоћа успео да научи неколико страних језика и манире високог друштва.

Гонсалвусов напредак најбоље се огледа у чињеници да је успео да постане угледан члан краљевске палате, што је значило добијање свих привилегија тадашње аристократије. Након смрти Анрија II француски престо заузима краљица Катарина ди Медичи, његова супруга, која је важила за лошу особу.

Прижељкивала је Гонсалвусову женидбу. Према неким причама са двора, краљица је била знатижељна и желела је да види да ли би и његова деца боловала од хипертрихозе.

Краљичини планови су се на крају обистинили. У њега се неочекивано заљубила девојка Катарина. Гонсалвус је оженио девојку и са њом провео 40 година у браку током којег је рођено седморо деце. Четворо деце је боловало од истог синдрома, троје није.
 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".