Грађани ће минутом ћутања одати почаст и изразити саучешће преживелима. Заставе ће бити на пола копља, а црквена звона ће звонити у подне. Неки градови су отказали адвентске догађаје, а ТВ станице ће променити свој програм.

Након што је ујутру убио оца у породичној кући у Хостоуњу, упутио се у Праг на Филозофски факултет, где је пуцао у 13 људи, а ранио 25. На крају се убио и сам.

Чешке власти још истражују мотиве напада. Све жртве су убијене у згради Карловог универзитета, а неке од њих су студирали са нападачем. Према наводима полиције, нападач је имао „огромни арсенал оружја и муниције“.

У торби за гитару преносио оружје

Чешки портал "Блеск" доноси нове детаље масакра. Пишу да је убица свакодневно аутобусом путовао на факултет у Праг, а да је у последње време превозио оружје у торби за гитару, али то, наравно, нико од његових сапутника није знао. Полиција је рекла да је постепено гомилао оружје којим је планирао да убије.

Снег и мраз наглашавају мучну атмосферу у родном месту нападача. Људима из Хостоуња тешко је да се помире са чињеницом да је убица свој арсенал оружја однео из њиховог места на факултет са којим је очигледно планирао да почини још већа зверства. Полиција је објавила информацију да је оружје превозио градским превозом.

Једна комшиница доказује да су били у праву.

- Давид и ја смо ишли у Праг аутобусом три пута недељно. У последње време носи кутију за гитару, али није ми било познато да нешто свира. Било ми је чудно - описала је за "Блеск".

Строг отац

У шоку су и људи из околине јер овако нешто нико није замислио ни у најлуђим сновима.

- Била је то мирна, угледна породица. Живели су више за себе, посебно Давидов отац Станислав. Мама и сестра су увек биле љубазне и пријатне, а он сам је био пристојан дечак - слажу се суседи.

- Било им је стало какав ће човек Давид постати. Тата је био строг према њему, желео је да буде одговоран и вредан – без журки и девојака, морао је да учи, учи и учи - рекла је једна од блиских комшиница.

- То је застрашујуће. А ми смо само комшије, не можемо ни да замислимо како је онима које је то директно погодило - закључили су, преноси "Јутарњи лист".

Где је била мајка?

Петак је одговорио и на још једно питање које је држало јавност будном: Где је била мајка нападача у тренуцима ужаса?

Романа Козак је, кажу познаници, требало да у четвртак спрема дом за Божић, али је морала непланирано да оде на посао. То јој је вероватно спасло живот, кажу комшије. Нико до сада није успео да утврди где је била Давидова сестра у време убиства и пуцњаве и да ли још увек живи са породицом.

Мајка је јуче успела да се врати кући уз полицијску пратњу. Према речима "Блеска", породице нападача добијају претње, а полиција је забринута за њихову безбедност.

Извор близак породици рекао је да је мајка у тешком стању.

- Она је у веома тешком стању под надзором психолога, давали су јој седативе, потпуно је потресена и скрхана - рекао је извор "Блеску".

И јуче су људи почели да пале свеће испред својих кућа.

- И овде је погинуо невин човек - рекла је једна од жена која је ставила свећу.

Јуче је стигла потврда да би за двоструко убиство почињено седам дана раније пре масакра у Прагу могао бити одговоран и Давид К.

Према речима "Пражског деника", балистичар је утврдио да је пиштољ који је убица користио у шуми Клановички код Прага, где су беба и њен отац убијени, пронађен у кући убице са Филозофског факултета.

БОНУС ВИДЕО:

ЕВАКУАЦИЈА ЗБОГ РУДНИКА: Становници Масеја у Бразилу у опасности од урушавања рудника соли