То да Срби воле да испијају кафу по цео дан и није нека тајна, довољно је прошетати главним улицама и видети дупке пуне кафиће. Неко би помислио да смо земља раја, гости уживају на сунцу, чују се препирке, смех, а случајни пролазник понекад може и да осети мирис кафе, послужене уз ратлук или неки колачић.

Свака породица у Србији у просеку на три дана купује по нову кесицу од 100 грама кафе.

Најинтересантније је да пијемо 13 пута више кафу од Турака (340 грама по становнику пију Турци), а још је, по навици, наручујемо као турску, мислећи на обичну кафу.

За многе људе, јутарња кафа представља неопходан ритуал који подстиче будност и енергију. Међутим, постоји питање о томе како кафа утиче на висок крвни притисак. Кофеин, активни састојак у кафи, може привремено повећати крвни притисак. Ово се дешава због стимулације нервног система и ослобађања адреналина, што доводи до контракције крвних судова.

Ефекат повећања крвног притиска након конзумирања кафе обично је привремен и варира од особе до особе. Неки људи могу имати већу осетљивост на кофеин од других.

Ако бринете о свом крвном притиску, препоручује се праћење реакције вашег тела након конзумирања кафе.

Мерење притиска пре и после конзумирања кафе може вам помоћи да разумете како ваше тело реагује.

Прилагодите количину: Размотрите смањење количине кофеина ако приметите значајан утицај на крвни притисак.

Бирајте благе алтернативе: Размотрите прелазак на благе алтернативе попут чаја са мање кофеина.

Конзумирајте умерено: Уживајте у кафи умерено, ограничавајући унос на препоручене дневне дозе.

Здрава препоручена количина кофеина сваког дана је око 400 милиграма, што чини четири шољице кафе. Веће количине (наравно, свако реагује другачије) могу да изазову негативне нежељене ефекте као што су анксиозност, вртоглавица, висок крвни притисак… Истраживање спроведено у Британији је показало да скоро сваки пети Британац пије пет или више шољица кафе дневно, преноси Миррор.

БОНУС ВИДЕО