Како чувати цели лук?
Цели лук немојте да стављате у фрижидер. Фрижидер је хладно и влажно окружење и може проузроковати да лук омекша и поквари се. Најбоље место за чување целог лука је тамно, хладно, суво и добро прозрачено место.
Када сте у трговини и бирате лук, опипајте га пре него га ставите у корпу. Избегните оштећени с мрљама јер неће имати свежи окус а неће ни дуго трајати. Када дођете кући немојте скидати љуску јер она штити и чува унутрашњост.
Како чувати нарезани или насецкани лук?
Нарезани или насецкани лук можете оставити у херметички затвореној посуди или пластичној кесици у фрижидеру, али свакако га искористите у року од пет до седам дана. Што дуже стоји то је јачи мирис, а не желите да ваш фрижидер заудара на лук.
Може ли се замрзнути лук?
Не препоручује се замрзавање целог лука јер ће се јако стврднути и неће се добро одмрзнути, али замрзавање насецканог лука је препоручљиво. Ако вам остане вишак, само га ставите у непропусну пластичну кесу и замрзните, пише Реал Симпле.
(Крстарица)