Креације Слободана Бате Спасојевића одишу гламуром, једноставним стилом који даје врло јак ефекат. Бата је за крај ове године, издвојио неколико модних примера који су обележили сезону, али нам је открио шта ће тек постати тренд. Посаветовао је младе на шта треба да обрате пажњу када је реч о одевању, али их је упутио и неколико коментара за старије. Наравно, прича не би била комплетна без индивидалне приче. Открио је за наш Нпортал када се родила његова љубав према моди и због чега су његове креације другачије. 

Шта можремо очекивати када је реч о моди наредне године? Које моделе можемо видети?

-Први корак у наредном тренду за 2024 би била бордо боја или такозвана Бургунди бордо. Ташна, чизма, ципела, сако или цело одело је обавзно за све оне који прате трендове. Прозирна одећа је и даље један од водећих трендова за пролеће 2024. Носите је на потпуно нови начин. Например, кошуљу увуците кроз маxи сукњу од тила ... за храбре, обуците прозирни комад одеће и откријте део доњег веша, а уколико вам је то превише онда можете обући мрежасти огртач који се често налази у мојим колекцијама или цроп-топ, који ће ваш аутфит учинити занимљивим. Заборавите на злато и акцентујте сребрни накит, такође све металик је пун погодак.

 

Који су комади одеће обележили 2023. годину?


-Протеклу сезону 2022/23 окарактерисали су једноставнији модели... капути... Џинс, карго сукње, свилени комади, једноставни и лепршави. 
Сезону јесен-зима 2022/23 карактеришу једноставнији модели, док је за наредну сезону, пролеће-лето 2023  предвиђено да модели буду лепшавији. 
Наредна сезона је окренута ка споју уметности моде... све у АРТ духу.

Где млади греше када је реч о стилу?

Млади најчеше греше што желе бити униформисани. Мој савет је да буду оригинални...и да граде свој визуелни идентитет, али да воде рачуна како су грађени и шта треба да истакну или да сакрију... Најбитније да лагано граде свој стил.

 

Како можемо добро ускладити фризуру са одевном комбинацијом? 

-Коса, тачније фризура, може добро изгледати као wетлоок благо изломљена од лица, ка назад формирана и то је увек шик.

За старије даме добро исфенирана, формирана лепшава коса је пун погодак.

Шта одећа коју носимо говори о нама?


-Невербална комуникација је данас јако битна...Бирајући гардеробу која је складу са вашим укусом и карактером, можда и несвесно, приклањате се одређеном стилу одевања. У неким случајевима, стил одевања може да зависи од ситуације у којој се налазите, али чак и тада одећа и модни аксесоари које бирате откриће каква је ваша суштина...које су вам сфере инересовања и да ли сте отворени за нове видике или сте врло конзервативни, затворени. Много тога ваш стил одевања управо на невербалан начин говори о вама.

Присуство архроматских боја у Вашим креацијама?


-Ахроматске боје су се појављивале у мојим колекцијама. Волим када се форма лепо види... Асиметрија оригами, металик... То је врло присутно у мојим размишљањима и инспирацији... још када се удруже музика, филм, архитектура, то је пун погодак.

 

Када је мода узбуркано море за дизајнера? 

Мода је увек немирна лука,  увек пуна изазова за дизајнера. Ево, следеће године славим 30. година рада и 25 год. бренда "Индивидуал". 
Мирна лука је обично била када сам радио за друге фирме, а и ту је било таласа. Када је у питању моја линија "Индивидуал", увек је изазов и узбуркано море пуно креативних момената партија живота које вас воде на таласима лепоте која вас весели и чине живот испуњеним до максимума. Када је посао и страст и изазов... то добија посебну димензију. Свака нова колекција је пут у нова истраживања која немају границе.

Када сте се заљубили у моду, први сусрет? 

-Први сусрет са светом моде је био јако рано, када сам као мали закорачио са родитељима на сајам моде, јако, јако рано. А онда су моје визије кренуле и кроз основну школу. Сваки комад папира је био исцртан људским фигурама обучене у моје креације. И не само то, све што се тиче дизајна ...формуле 1 куце... тотал лифе стyле 
Уписом на факултет примењених уметности озванчио сам и артикулисао моја размишљања уз врхунске професоре од којих сам учио.

 

Сарађивали сте са бројним личностима. Коју сарадњу бисте издвојили?


-Да, било је пуно сарадњи са познатим личностима. Али, једна посебна жена је увек била у мојим идејама и размишљањима. То је била Тамара Бакић, први југословенски модел.Непролазни лични стил и увек шик са посебном харизмом.

Које материјале најчешће користите? 

-Материјали које најчешће кориситим су памук / кепер/сантунг свила и грез свила затим кашмир... вунени врхунски штофови као и велури, громби за капуте.Наравно волим и материјале новије технологије ... као и еко кожу и еко крзно.

Шта можемо сазнати о Вама захваљујући креацијама које стварате?

-Креације говоре о мом одрастању. О музици коју сам слушао и која је формирала мој укус. О уметности, сликарству, вајарству, али и војној униформи која је присутна кроз нашу историју. Волим пилотске и бајкерске моменте који управо у свему томе чине ту урбану еклектику која ме посматра са стране и окупира моје мисли.
Говори о отворености, љубави и посебности. Каже, управо буди ИНДИВИДУАЛ.

 

Како Вас посматрају пријатељи, а како други људи, познаници, сарадници...?

-Моји пријатељи ме знају као непосредног и дружељубивог, али за друге ја сам у својој оази микро макро свету здраве комуникације. Ретко кога прихватам баш у свој видокруг, јер не желим да нарушавам добру енергију, свој креативни свет.

Шта можемо очекивати у наредном периоду од Вас?

-Ускоро почињемо на раду нове колекције, раду на дизајну за униформе, припрема колекције за НYЦ. Следећа година биће у знаку јубилеја... 
Идеја је да се направи и монографија и краћи филм о мојој могу рећи, дугачкој каријери.

 

Шта бисте пожелели себи за Нову годину? 


-Себи би пожелео пуно добре и здраве енергије. Пуно путовања и креативних дружења и лепих тренутака које чине живот... и оплемењују га. 

Новогодишња порука читаоцима? 


-Следите своје идеје, поставите своје стандарде следите их и максимум радите на њима да овај ваш живот буде максимално испуњен, узбудљив и радите на себи у сваком смислу. И не заборавите загрљај, то не кошта ни мало, а даје и пружа много. У здравље и живели!

БОНУС ВИДЕО: