Инжењерска комора ФБиХ скреће пажњу јавности и грађанима угроженог подручја синоћњим земљотресом да постоји могућност и нових земљотреса у наредним данима.

“Искуства након трагичног земљотреса у Петрињи која су са нама поделиле колеге из Хрватске коморе инжењера грађевинарства, али и наши људи који су одлазили да помогну санацији штете у Хрватској и Турској упућују на следеће кораке: угрожена подручја треба да буду прегледана од страна стручних лица, као и објекти са нарушеном стабилношћу (појава напрслина, пукотина, урушених елемената). Објекти са нарушеном статичком стабилношћу у првом удара могу бити катастрофално девастирани са најтежим последицама, а у накнадним ударима при земљотресима и мањим од шест степени”, истичу из Инжењерске коморе ФБиХ.

Стога, позивају грађане да обиђу своје објекте и сагледају евентуалне промене на објектима, контактирају ФУЦЗ како би се извршио преглед и попис, те сагледале штете уз смернице и препоруке.

“Такође се моле грађани да ако имају могућност алтернативног боравка ван својих домова у наредним данима, обавезно привремено напусте боравак у видно оштећеним објектима. ИК ФБиХ је ступила у контакт са представницима ФУЦЗ, у овом моменту реакције локане власти, пре свега МУП и кантоналне цивилне заштите, изгледа као правовремена и корисна. ИК ФБиХ, пре свега њена Матична секција грађевинских инжењера, ће пратити ситуацију и у случају погоршања ситуације ће реаговати у складу са потписаним Протоколом о сарадњи са ФУЦЗ”, наводе из те коморе.

Подсетимо, земљотрес магнитуде 4,8 по Рихтеру синоћ је око 21.43 сати задесио подручје Зенице, а осетио се и на ширем подручју Зеничко-добојског кантона. Према извештају Кантоналне управе цивилне заштите, до сада су пријављена мања обрушавања фасада у самом граду Зеница, обрушавање димњака на пар објеката, као и пуцање зидова на старијим објектима у насељу Стара Немила, Љубетово и Хеце, саопштила је Пресс служба ЗДК.

У саопштењу се наводи да је услед обрушавања камења на магистрални пут М-17 код Врандука, дошло до саобраћајне незгоде при чему је једна особа повређена. На основу информације из Хитне помоћи Зеница, поред синоћ четири повређена лица, од којих су два два упућена у Кантоналну болницу Зеница, није било нових пријава повреда изазваних овом природном непогодом.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".