Даница Црногорчевић је освојила својим анђеоским гласом бројни народ не само у Србији, већ и шире. Њен супруг, свештеник Иван Црногорчевић написао је познату песму "Весели се српски роде" за време литија у Црној Гори која је уједнила народ и која се пева чак и на свадбама. Они су се дотакли и Новаковог меча у Малаги и исецању поменуте песме. Многи се диве овом младом пару који одржавају сећање на претке, а Даници поготово јер поред каријере, успева да буде и успешна мајка четворо деце. 

Песма "Весели се српски роде“ постала је омиљена на Балкану. Где сте пронашли инспирацију за писање текста?
 

Отац Иван: Мотив и инспирацију сам нашао у нашој пребогатој духовној ризници и благу које имамо као народ. Та духовна ризница јесу наши манастири, цркве, култура и традиција коју су нам наши преци оставили и завештали да чувамо, негујемо и пренесемо будућим генерацијама. 

 

Добитница сте награде за очување традиције, мира и културе. Како реагујете на то када се Ваше песме помињу у негативном контексту? 

Даница:  Народу је тешко угодити. Увек ће бити оних којима нешто смета, не одговара, не прија. Највише негативних коментара долази најчешће из љубоморе и завидности и то нажалост од мог народа. А врло мало од оних који заиста доживљавају моје песме у негативном контексту а да су друге нације. Чак напротив, људи који не припадају нашој нацији и вери и те како слушају и остављају позитивне коментаре испод песама и приватно у порукама. Упркос свему томе истински волим све људе, не живим у прошлости са мржњом него са поносом и љубављу према нашим прецима. Трудећи се да дођем до што више наших сународника са поруком очувања континуитета нашег народног бића, могу да посведочим колико је оно живо и како мало треба да се пробуди искра слободе и части. Зато с чврстом надом и поносом, нашим народом гледам у будућност. 

 

 

Ко или шта је Ваша звезда водиља?

Даница: "Следе звезду са небеса, носе злато смирну, тамјана, ево их мудраца три, слава теби Господи.” Као што је то било и нашим мудрацима тако је и мени од доласка на овај свет, Господ и само Господ. 

 

 Где је срж православља данас и како сачувати српско јединство? 

Отац Иван: Срж православља јесте,  било и биће света Литиргија, нашу веру потврђујемо учешћем на Литургији и сједињењем са васкрслим Христом. Данас је посебно важно и непходно водити здрав духовни живот, а то можемо само ако учествујемо у светотајинском начину живота. То подразумева постити четири велика поста, сваку среду и петак, редовно се исповедати код својих парохијских свештеника и наравно као круна свега тога што редовније причешћивати се телом и крвљу Гопода нашег Исуса Христа. 
У томе лежи и будућност срског народа, у оноликој мери колико будемо подражавали живот и завет св. Саве у тој мери ће и почивати благослов Божији на српском народу. 

Која је најслабија тачка српског народа? 

Отац Иван: Српски народ је данас доста одступио од завета и жртве наших славних предака, често се има утисак и да је презрео све оно за шта су се борили,  а борили су се за најузвишеније идеале који су утемељени на Косову и Метохији у жртви цара Лазара. Дугачак је списак оног лошег што је присутно у нашем народу, али сигурно да је претужно и трагично гледати у коликој мери наша омладина конзумира наркотике и остале психоактивне супстанце. Када спојимо ту чињеницу и проблем масовног исељавања нашег народа поставља се питање какву будућност очекујемо?

Новак Ђоковић је један од најбољих спортиста. Како тумачите непријатности на турниру у Малаги која се догодила са Вашом песмом? 

Отац Иван:  Желим овим путем да им честитамо на храбрости и достојанству које су показали, тај чин говори о томе да знају ко су, шта су и одакле долазе и да су поносни на своју земљу, претке и историју.
Нападани су управо од оних који желе да од нас направе робове глобалног система, система где су све нормалне вредности изокренуте и презрене. Песма ”Весели се српски роде” управо говори о најлепшим и највреднијим вредностима српског народа и зато нас не треба чудити зашто им баш та песма толико смета.
Тај њихов антицивилизацијски чин је само још више ујединио српски народ и хвала им на томе  

 

 

 Како васпитати децу у савременом друштву? 

Даница: Велика и непрестана борба. Много је тешко и исцрпљујуће због тога што само мали пропуст може да се одрази доста дубље. Са децом је потребно да им будете посвећени двадесет и четири часа, да им дате себе, а не мобилни телефон. Да добро будете свесни и да посматрате своје поступке јер ће они те исте понављати. Да деца имају оца и мајку, а да Хрисота буде међу њима. Много пута сте чули да је породица мала црква. Наравно да има искушења и да сваког дана се боримо са њима, почевши од мајки и очева које раде по цели дан те не могу да се довољно посвете својој деци, зато кажем да је јако тешко извести децу на прави пут, али не и немогуће. Деца морају упркос свему да осете мир у вама и сигурност а надасве Љубав. Знам да је то јако тешко када дођете нервозни након напорног радног дана, али у томе и јесте кључ, јер…. ваша ђеца ће вас излијечити, напојити и исцијелити. Слава Господу који нам је даровао толико богатство да будемо родитељи! 

 Мајка сте четворо деце, али и узор многим женама. Како успевате да сачувате брак, посветите се старијој деци и беби од пар месеци?

 Даница: Упркос свему, колико год ми је тешко, осмех на лице, песма у срцу, а изнад свега тога молитва, као вода која је насушна потребна нашој души да би имали мир и ширили га око себе. Некада ми буде јако напорно после непроспаваних ноћи да будем расположена, да обављам сваког дана исте кућне послове и све тако у круг, у том случају се трудим да своју нервозу не ширим око себе и да то не преносим на њих.

 Када сте осетили потребу да се одазовете на позив духовности и родољубља?

Даница: Пре свега васпитање, васпитање које су ми уткали моји родитељи. Поштовање, љубав и према вери, цркви и традицији. Духовну музику сам слушала и певала од малена. Одлазак у цркву, присуство на веронауци, појање на Светој Евхаристији. А врло добро се сећам када ми је мој отац куповао дискове са духовном и традиционалном музиком различитих поднебља. Иако сам била врло мала одмах ме је то привукло и већ тада сам учила песме на другим језицима, како духовне тако и традиционалне. Касније је та моја љубав сазревала и на крају се кроз мој таленат певања се показала као животни позив.

 

 

Да ли ускоро можемо очекивати нове песме? 

Отац Иван: Желели би овим путем да најавимо две нове ауторске  песме, једна је посвећена Републици Српској и она излази деветог јануара, а друга песма је посвећена једној најзначајнијој личности у срспком народу и она ће изаћи у фебруару. 

Које је ваше најдуховније место из ког црпите инспирацију и због чега? 

За нас су то засигурно светиње на Косову и Метохији, подразумева се и све оне друге светиње које се налазе у српским земљама. 

БОНУС ВИДЕО: