Тај минус и не би требало да буде изненађење усред зиме, али да ли ћемо морати да се навикавамо на овакве екстремне промене температуре? И колико ће трајати та права зима, као и да ли и даље важи подела на четири годишња доба? На ове теме говорио је климатолог Владимир Ђурђевић.

Он је најпре одговорио на питање да ли ће се и у Србији осетити поларна зима која је последњих дана оковала север европског континента.

- Један део тог хладног ваздуха са севера Европе прелиће се и мало јужније, у јужније делове Европе и онда ћемо и ми да добијемо једну мању порцију свега тога. Било би добро да имамо макету Земље да видимо како су распоређене ваздушне масе, али можемо да замислимо рецимо као да се нека мала кап хладног ваздуха откачила, па је сишла мало јужније - објаснио је климатолог.

Фото: Профимедиа

 

Појаснио је и какве ће временске прилике бити у нашој земљи од почетка следеће недеље.

- У току следеће недеље имаћемо мало хладније време него до сада, имаћемо можда и по који ледени дан, значи дан када максимална температура не прелази нула степени. Имаћемо и падавине на почетку тог периода хладнијег ваздуха. У почетку ће то бити вероватно киша, али ће онда у току ноћи или у току наредног дана, од почетка захлађења прећи у снег, тако да ћемо имати мало и снега, нисмо сигурни тренутно баш колико ће бити те акумулације, али не би требало да буде нешто претерано. Ни ово захлађење не би требало ни да буде неко, да кажем, застрашујуће захлађење, неће бити тако хладно као на северу Европе, добијамо само једну малу порцију тога - додао је Ђурђевић.

Навео је и какве се температуре очекују током првог хладног таласа у 2024. години.

- Вероватно ћемо имати најниже температуре око минус 10, у зависности од дела земље. Наравно на планинама ће бити значајно хладније, али то ће бити до минус 10 степени неке јутарње температуре. Није то ништа спектакуларно хладно, а на крају крајева, усред смо зиме и добро је да имамо мало и времена које приличи зими, пошто ово до сад баш и није личило - прецизирао је Ђурђевић.

Фото: Профимедиа

 

Осврнуо се и на разлоге који су у последњох деценији донеле много блаже зиме нашим просторима.

- Разлог зашто је било топло овако до сада и зашто су нама зиме у просеку топле са мање снега су климатске промене, односно глобално загревање. Цела планета је данас топлија у просеку него што је била пре стотину година, за нешто више од једног степена, и због тога су сва годишња доба постала топлија него што су била пре, па су зато зиме у просеку топлије. Наравно, то не значи да у току зиме не може да се деси овако један хладан период од 7-8 дана, али у просеку гледано зиме су значајно топлије него што су пре биле.

Коначно, открио је и до када ће се задржати хладно време које почиње у понедељак.

- У прошлости је било уобичајено да овакво захлађење потраје много дуже, рецимо месец дана или да се снег задржи по месец дана. Сада то неће бити, што значи да ћемо се тамо негде крајем оне наредне недеље вратити у температуре које су знатно блаже. Може бити јутарњих мразева, али неће бити тих дана када ће у току целог дана бити хладно.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: