Дан уочи Божића, 6. јануара по новом, а 24. децембра по старом календару зове се Бадњи дан.

Назив је добио по томе што се тога дана сече бадњак и уноси у кућу. Са овим даном почиње Божићно славље. 

Ујутру рано, већ у зору, пуцањем из пушака и прангија обљављује се одлазак у шуму по бањак. Бадњак представља оно дрво које су пастири донели и које је праведни Јосиф заложио у хладној пећини када се Христос родио.

Жене у кући месе божићне колаче, торте и припемају трпезу за Божић.

Српска православна црква и верници данас славе и дан Свете преподобномученица Евгеније

Евгенија је била ћерка Филипа који је био епарх целог Мисира, данашњег Египта. По наређењу цара Филип је хришћане истерао из града Александрије, али им је дозволио да живе ван града и слободно упражњавају веру.

Још млада Евгенија је побегла од својих родитеља у друштву два верна евнуха. Након што је крштена прерушава се у мушкарца и ступа у мушки манастир где постаје монах.

Овим својим подвизима прочистила је срце те је добила дар исцељења болесних. Након што је исцелила једну богату жену, ова је, и не слутећи да се иза монашке одоре крије жена, покушала да је заведе. Увређена јер је одбијена ова богата жена се, из освете, пожали епарху на Евгенију. Због тога сви монаси завршише у ланцима.

Међутим, када је била изведена на суд, света Евгенија показала се своме оцу као његова ћерка. Обрадовани Филип тада крсти се са целим домом својим и би изабран за епископа александријског. Чувши за ово, римски цар послао је неког опаког војводу Теренција, који дошавши у Александрију тајно уби Филипа. Тада се света Евгенија преселила у Рим са мајком и браћом.

У Риму је неустрашиво и ревносно преводила незнабошце у хришћанску веру, нарочито девојке. Тако преведе у веру и неку красну девицу Василију. Ускоро Василија би посечена за Христа, како јој Евгенија и предсказа. Тада бише посечени и оба она евнуха, Прот и Јакинт. Најзад дође мученичка кончина и светој Евгенији. Од њене близине паде храм Дајанин и разруши се.

Мучитељи бацише је најпре у воду, потом у огањ, но Бог је спасе. Јави јој се сам Господ Исус у тамници и рече јој, да ће она пострадати на сам дан Његовог Рождества.

Тако и би.

Мачем је посекоше 25. децембра 262. године у Риму.

Када света Евгенија говораше то својој мајци, чуше се гласови мноштва светих анђела који певаху и слављаху Оца и Сина и Светога Духа, Једнога у Тројици Бога, коме и од нас грешних нека је слава и хвала.

БОНУС ВИДЕО: