Данас Божић прослављате у многочланој породици са богатом трпезом на столу, а како је он изгледао када сте били дете?

Фото: Архив Новости

 

- Потичем из сиромашне породице, али сам памтила Божић и Васкрс зато што се тада наша трпеза драстично разликовала од осталих дана. Моја мама је имала три брата који су имали свиње, па је у време свињокоља водила брата и мене да то узмемо. Добијали смо плећку од прасета, коју је на Божић пекла. То је био доживљај. Једне године нам је ујка дао пиле, које је требало да нам буде за Божић, ја сам тада имала пет и по, а брат четири и по године...

А тада се десила нимало пријатна ситуација. Могли сте да запалите кућу јер сте остали сами?

- Вероватно су деца које родитељи закључају и оставе док су на послу, сналажљивија. Ја не знам да ли бих моју унуку Милицу могла да оставим да не направи неки хаос која је сада у тим годинама као мој брат и ја тада. Нас двоје смо имали једну сликовницу коју смо добили од некога, а у њој је била фотографија печеног пилета које се пушило. Данима смо то гледали и гледали смо пиле које је ту шетало и које је с нама било у соби, а које је мама требало да закоље за Божић. У то време мајка је била разведена и само смо нас двоје живели с њом. Имали смо шпорет и мени никад раније није ишло од руке да упалим ватру и да се она разгори, а брату је то ишло одлично. И гледамо ми пиле живо и оно у сликовници и брат каже: "Ко да чека Божић, ко зна кад је Божић?" Ја кажем:"Па шта да му радимо?" Каже мој брат: "Знам ја да га закољем". Он је све то усавршио. Узео је пиле, стао му на главу и клао га за крило. А нож је био врло туп и пиле смо удавили. Онда је он отворио рерну и цело га стрпао унутра. Онда иде део који није смешан. Пиле је почело да се пуши, а ми да се гушимо. Дошла је полиција, вастрогасна кола... Ми смо били закључани у том одељењу, а имали смо решетке на прозору. Видела је газдарица јер је мама била на послу. И то се завршило.

А шта је онда било за Божић?

- Кад се мама вратила, извадила је пиле које је било укрућено. Перје је било раштрикано на све стране. Испекла га је и ми смо се разбили. А онда нам је рекла:"Ево вам, наједите се, а за Божић празан пасуљ!" Интересантно је да је она и за Бадње вече радила.

Када је Зорица постала позната певачица њен живот се драстично променио, од тада њена трпеза није празна за шта се сама и изборила.

Курир

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".