Међутим, многе домаћице имају проблем да им јаја попуцају током кувања а беланце исцури.
Већина домаћица има и дилему да ли је боље јаја ставити у хладну воду па постепено загревати или спустити јаја у кључалу воду.
Професионални кувари имају одговор на сва ова питања, али и откривају трик како да вам јаја никад не попуцају током кувања, пише портал "Able kitchen".
Већина кувара има неку своју тајну кад је у питању не само кување јаја већ и како би се оно лакше ољуштило. Многи сипају со у воду у коју се кувају јаја што ће, уколико дође до пуцања спречити изливање беланца. Како објашњавају професионални кувари јаја често садрже ваздушни мехур који се услед топлоте током кувања шири и ствара притисак што може да доведе до пуцања љуске.
Да би избегли да беланце исцури из љуске многи кувари користе невероватан трик. Наиме, они на дно шерпе с водом ставе пет, шест чачкалица. Иако делује бизарно, научно објашњење је да целулоза из чачкалица током кувања спречава да беланце да исцури из љуске ако дође до пуцања.
Кувари решавају и дилему да ли јаје треба ставити у хладну или врелу воду. Уколико ставите јаје да у хладну воду да се постепено загрева процес кувања ће трајати дуже него кад га ставите у прокључалу воду. Недостаци ове стратегије су повећана шанса за пуцање и неравномерно кување које долази са високим температурама зато је препорука да после пола минута смањите температуру како би се беланце и жуманца кувала полако и равномерно.
Испирање хладном водом већ куваних јаја још један је трик који се користи како би се љуска брже и лакше ољуштила. Овај трик заиста помаже, посебно ако кашиком мало разбијете љуску јер хладна вода помаже да се љуска лакше одвоји од јајета.
(Крстарица)