Никола Тесла је је најпознатији због доприноса у осмишљавању електричног система наизменичне струје, али је поред тога његово име на око 300 патената најразноврснијих изума.

Током живота, Тесла је константно радио на пројектима и често их реализовао до краја. Имао је и чудне навике попут спавања од само два сата. Ипак, оно што је остварио не би било могуће без стриктног сета правила за повећање продуктивности.

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

1. Добро размислите пре него што нешто урадите

Никола Тесла је често говорио како може замислити машине и ретко је правио нацрте пре почетка рада на њиховој изградњи. Овај процес визуелног размишљања није својствен свим људима, али је основна идеја да се једноставно треба концентрисати на коначни производ. За креативно размишљање често је неопходно да се опуститте и порадите на проблему у својој глави.

Фото: Борис Субашић

 

 

У својој аутобиографији Тесла овако описује процес:

“Моја метода је другачија. Ја не журим с конкретним радом. Када добијем идеју ја одмах кренем с изграђивањем у својој машти. Мењам конструкцију, радим поправке и управљам машином у својој глави. Потпуно је небитно за мене тестирам ли турбину у глави или у радионици. Приметим чак и ако не радим добро. Разлике нема, а резултат је исти”, записао је Тесла.

Велики научник није рођен с овим вештинама, већ је радио одређене вежбе као дете како би унапредио рад мозга.

2. Идите у шетњу

Познато је да одлазак у кратку шетњу има своје предности када је у питању креативност. И Тесла је изгледа био оваквог мишљења, а иако су његове шетње постале део опсесивно компулсивног понашања, он је неколико „еурека“ тренутака имао управо током њих. Једна од њих донела му је идеју о наизменичној струји. Године 1881. Тесла се преселио у Будимпешту, опорављајући се од живчаног слома, а док је с пријатељем шетао парком рецитујући поезију, одједном му је синула идеја о наизменичној струји.

3. Радите на проблемима сами

Попут многих иноватора и креативних ликова и Тесла је заступао тезу да се треба осамити током стварања и размишљања.  Ово је један од његових чувених цитата:

“Ум је оштрији и концентрисанији у осами и непрекиданој самоћи. За размишљање није неопходна било каква велика лабораторија. Оригиналност пристиже из осаме ослобођене утицаја која нам оштети креативни ум. Будите сами, то је тајна иноватора, будите сами, тада се идеје рађају”, тврдио је Тесла.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО: