За многе, ова пракса представља узбудљив тренутак откривања среће, јер је свако парче чеснице прилика да се сазна ко је добио срећни новчић.

Чесница се не сече ножем, већ се традиционално ломи, а у народу се верује да ће особа која пронађе пару у свом делу током целе године уживати у финансијској срећи.

Међутим, свештеник Бранислав Кеџић, доноси дубље значење овог обичаја. Он истиче да није нужно да онај ко пронађе новчић аутоматски постане срећник са парама. Суштина ове традиције лежи у другим стварима. Према речима Кеџића, особа која пронађе новчић требало би да симболише хуманог човека који ће дати помоћ ономе коме је потребна.

- Важно је да онај ко пронађе новчић схвати да можда неко други има већу потребу за тим новцем, те да на тај начин изрази жељу заједнице да пружи помоћ - наглашава Кеџић. Он додатно објашњава да се оваквим гестом жели подсетити на традиционално даривање током Божића.

Даривање постаје прилика да се покаже солидарност и саосећање према онима који можда немају исту топлину породичног дома или им нешто недостаје.

БОНУС ВИДЕО: