Како јавља "здфхеуте" блокирани су улази на аутопут и улице, а саобраћај је парализован. Пољопривредници широм Немачке јуче су са 100.000 трактора демонстрирали против укидања пољопривредних субвенција за дизел.

Данас мање трактора на улицама

Како преносе немачки медији, протест се и данас наставља, али је на улицама знатно мање трактора.

И данас ће фармери вероватно протестима ометати саобраћај у Немачкој – иако у много мањој мери. У односу на јучерашњи почетак, у плану је само неколико акција. Како је саопштило удружење пољопривредника, планирани су митинг са тракторима у Бад Херсфелду у Хесену и паљење ломаче у Везербергланду.

Председник Европске народне партије (ЕПП) Манфред Вебер (ЦСУ) хвали протесте пољопривредника као снажан демократски сигнал.

- Пољопривреднике доживљавам као грађане који устају, оглашавају се и демонстрирају за своје интересе, Ово је снажан знак грађанског ангажмана - каже заменик лидера ЦСУ.

Вебер критикује текуће смањење пореских олакшица за пољопривредни дизел од стране савезне владе као несразмерно. „Протест, дакле, остаје оправдан“, наглашава он.

Огласио се министар унутрашњих послова о десничарима

Министар унутрашњих послова Саксоније Армин Шустер (ЦДУ) не види знакове да су се десничарски екстремисти инфилтрирали на протесте пољопривредника.

- Пољопривредници су се већ унапред јасно оградили од десничарских екстремистичких напора. Јасно су поручили да сами спроводе протесте, и да нема места десничарским идејама - каже Шустер за "Рхеинисцхе Пост".

Подсетимо, јуче је неколико хиљада људи учествовало у демонстрацијама десничарске екстремистичке партије Слободна Саксонија у Дрездену.

Огласила се бивша министарка пољопривреде

Бивша министарка пољопривреде Ренате Кунаст из партије Зелених каже за новине медијске групе Функе да је пољопривреда деценијама у кризи.

- Пошто је то такође важан сектор у заштити климе и животне средине, нешто се мора суштински променити. За ово је потребан "пут трансформације, а не свршен чин без алтернатива - каже Кунаст истичући да се залаже за "постепено укидање субвенција и тражење дијалога са индустријом".

Зашто немачки пољопривредници протестују?

Ратари штрајкују против плана владе да смањи субвенције за гориво у оквиру најављеног прилагођавања савезног буџета.

Паори су отпочели блокаде због најављених резова у немачком буџету за пољопривреднике. Том одлуком владе која је донесена након што је Уставни суд забранио Савезној влади да се задужује, настала је "рупа" од 17 милијарди евра за бројне субвенције.

- Ситуација је довољно била тешка, а порези на пољопривредни дизел и возила били су последња кап која је прелила чашу. Последњих година само смо постали робови бирократије - поручио је пољопривредник и вођа састанка Роберт Илихман.

Брисане су субвенције за набавку дизела и уведен порез на сва пољопривредна возила, исти као за путничке аутомобиле, сразмерно снази мотора и потрошњи горива.

Тешки трактори и пољопривредне машине троше велике количине дизела и поседују моторе велике снаге. Немачки пољопривредници сматрају да оруђе на које су навикли не сме да се стави у исту раван са приватним аутомобилима.

То је разлог зашто су озлојеђени пољопривредници позвали на блокаду целе земље. Уплашена Влада одмах је донекле попустила, одустала од пореза за пољопривредне машине и обећала да ће се постепено враћати субвенције за гориво, али тиме сељаци нису били задовољни.

Подсећамо, група пољопривредника је својим возилима у четвртак прошле недеље послеподне блокирала пристаниште трајекта у Шлуетсиелу на Северном мору након чега се трајект на којем се налазио савезни министар привреде Хабек (Зелени) морао вратити на острво Халиг Хоге на којем је министар провео празнике.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: