Из Агенције за безбедност саобраћаја наводе да аутомобили који се у саобраћај укључе са неочишћеним стаклима или нагомиланим снегом на крову, али и са неочишћеним светлима, ретровизорима, регистарским таблицама или сензорима, не само да представљају опасност по безбедност у саобраћају, већ је то и прекршај којим је прописана новчана казна.

"Неочишћено стакло смањује прегледност током вожње, а најугроженији у том случају су пешаци, јер их је на тај начин тешко уочити. Неочишћен снег са кровова аутомобила се услед кочења може сручити на ветробранско стакло и у потпуности заклонити преглед возача, што може изазвати паничну реакцију, а самим тим и саобраћајну незгоду.

Поред тога, снег се из разних разлога може разлетети и пасти на друга возила те изазвати реакције које би могле завршити саобраћајном незгодом. Зато је препорука да се из куће изађе пар минута раније и возило очисти од снега док се мотор загрева", поручили су раније из Агенције и нагласили да казна прописана Законом о безбедности саобраћаја на путевима за ову врсту прекршаја износи од 3.000 до 10.000 динара.

Према речима стручњака из Агенције, замагљена стакла представљају велику опасност у вожњи, као и приликом испаркиравања и код престројавања на коловозима са више саобраћајних трака.

"Трудите се да сва стакла увек буду чиста, како споља, тако и изнутра јер прљаво стакло је знатно подложније магљењу. У продаји се налазе разна средства против магљења и углавном су прилично ефикасна. Ту су и марамице и крпе за брисање са истом наменом. Ако аутомобил има клима уређај, искористите га за борбу против магљења. Неретко се возачи питају каква је сврха коришћења клима уређаја зими, а тајна је у томе што он исушује ваздух и спречава замагљивање стакала", казали су раније из Агенције за безбедност саобраћаја.

(МОНДО)

БОНУС ВИДЕО: