Током дана било је ведро и хладно, уз температуре око 0°Ц.

Ове вечери је ведро и врло хладно, уз температуре испод 0°Ц, а у Сремској Митровици је већ -11°Ц. У осталим пределима Србије температуре се крећу од -10 до -2°Ц, у Београду је -4°Ц.

У Војводини се ствара веома густа магла, па се у саобраћају због тога препоручује опрез, јер видљивост може бити смањена и на 100 метара.

Поред делова Војводине, магла или ниска облачност у току ноћи и јутра очекује се и на ширем подручју Београда и у долинама и котлинама.

Фото: Профимедиа

 

 

Ледена ноћ 

Минимална температура до јутра спустиће се на -13 до -5°Ц, у Београду на -6°Ц, а у Срему и до -15°Ц. На ободу Београда очекује се до -10°Ц. Сремска Митровица поново ће бити најхландији град, а разлог је највиши снежни покривач у Србији, уз преко 20 цм снега и велико израчивање ваздуха у атмосферу.

У Србији током дана биће сунчано, а у појединим пределима тмурно време очекује се током целог дана и у тим пределима очекује се ледени дан.

Дуваће слаб до умерен северозападни ветар, на истоку Србије веома јак.

Максимална температура биће од -4 до 0°Ц, на северу Војводине на крајњем југу Србије и у Неготинској Крајини до 4°Ц, у Београду до -2°Ц.

Ледени дан у метеорологији је термин који означава да је максимална температура током целог дана испод 0°Ц.

У петак и за викенд хладно, а у ноћи између петка и суботе и у суботу у централним, источним и југоисточним пределима може бити и мало снега, али се не очекују значајније количине, већ сасвим слабо провејавање снега.

Иако ће наредних дана бити сунчаније, услед хладног времена, мањи снежни покривач задржаће се до краја седмице.

Фото: Д. Гагричић

 

 

Следи отопљење

Почетак следеће седмице донео би Србији благо отопљење, уз температуре око 5°Ц, али и наоблачење са кишом, понегде са суснежицом, снегом и леденом кишом, јер ће на веома хладну подлогу долазити до адвекције топлије ваздушне масе, па ће топли фронт са запада донети отопљење, али и опасност од ледене кише. Потом у свим пределима киша, само на планинама снег.

Све више би јачала циклонска активност са Атлантика, а са њим би стизала и осетно топлија ваздушна маса са југозапада, а снежни покривач у нижим пределима већ би се у потпуности отопио до понедељлка.

Средином следеће седмице, односно око 17. јануара, у Србији би било осетно топлије време, уз температуре и изнад 10°Ц, а понегде би биле и до 15-16°Ц, локално и до 17°Ц. Очекују се и изражена јужна струјања, уз појачан јужни ветар, а у кошавском подручју и на планинама југоисточни ветар имао би повремено и олујне ударе.

Следеће седмице биће услова повремено и за кишу, а снежни покривач би се значајније отопио и на вишим планинама.

Релативно топло време задржало би се до око 20. јануара, потом уз мањи пад на 8 до 10°Ц, сто је и даље натпросецно топло време, а средина трећа декаде јануара донела би захлађење и пад температуре на око 0°Ц, при чему би време било у складу са календаром, а киша би прешла у суснежицу и снег.

Дакле, до краја седмице над Србијом се задржава зимско време, након чега би следеће седмице дошло до отопљења.

Ипак, средина треће декада јануара донела би за сада засигурно захлађење, па и снег у нижим пределима.

Захлађење које је захватило Србију, потпуно је нормално и уобичајено за наше подручје у овом делу године. Нема места паници и потребно је само се прилагодити актуелним временским условима.

(Новости)

БОНУС ВИДЕО: