Данашњи Крстовдан није уписан црвеним словом у календар, али претходи великом празнику Богојављењу и Светом Јовану – Јовањдану, који су у црквеном календару уписани црвеним словом.

Фото: СПЦ

 

 

Старокалендарске православне цркве данашњи дан, 18. јануар, називају Крстовданом (зимским), који заправо није празник, већ представља само навечерје Богојављења. Пости се строго, први пут после Божића, јер је до овог дана било разрешење због великог празника. Зато је у нашем народу остала изрека: "Ко се крстом крсти, тај Крстовдан пости".

Овај Крстовдан прослављамо и због Светих Теопемта и Теона, које је Диоклецијан осудио на смрт током прогона хришћана.

Предање каже да је Теопемт осуђен на сурову смрт испијањем отрова. Међутим, када је добио чашу воде са отровом коју је требало да попије, он је узео, прекрстио се и рекао да ће га Бог сачувати. Војници су остали запањени када отров није деловао и када му се ништа није догодило и после испијања.

Видевши ово и Теон је исто урадио и такође остао жив. Ипак, обојица су осуђена на смрт и пострадала за веру. Теопемта су војници убили мачевима, а Теона живог сахранише 298. године.

Према предању, господ је бесгрешан али је примио крштење да би тим делом осветио и увео тајну крштења, којом долази до човековог очишћења од грехова. 

Према народном веровању, данас се укрштају ветрови. На овај дан, после литургије, у храмовима се обавља и чин водоосвећења, сутра на Богојављење, вода се освећује и ван храма, на рекама и другим отвореним местима.

Од Божића до Богојављења мрсни су сви дани, али се на Крстовдан, ма који дан од понедељак до петка био, строго пости, на води. Уколико падне у суботу и недељу, пост је разрешен на уље.

Овим постом се припремамо за празник Богојављења и за пијење богојављенске водице.

Православље налаже и да овај дан посветите смирењу и праштању, и да бар два пута у току дана, ујутру и увече, изговорите молитву часном крсту:

Слава Господ Крсту твоме часноме.

Нека васкрсне Бог, и нека се развеју непријатељи Његови, и нека беже од Лица Његова они који га мрзе. Нека ишчезну као што ишчезава дим, као што се топи восак на домаку огња; тако нека изгину ђаволи пред лицем оних који љубе Бога и осењују се крсним знаком, и који радосно говоре: Радуј се, пречасни и животворни Крсте Господњи, који прогониш ђаволе силом распетог на теби Господа нашег Исуса Христа, који је сишао у пакао и сатро силу ђаволску, и који нам је даровао тебе, Крст Свој Часни, за прогањање сваког противника.
О, пречасни и животворни Крсте Господњи, помажи ми увек са Светом Владарком, Ђевом Богородицом, и са свима Светима занавек. Амин.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс&