Крстовдан увек пада 18. јануара и према свим правилима то је дан који се обавезно пости и то на специјалан начин. Наиме, овог дана се једе само једном и то суви хлеб, мало коштунавог воћа и пије се вода.

Обичај налаже строги пост због како би се тело и душа припремила на испијање богојављенске водице.

Поред одласка у цкрву, молитве и паљења свеће за здравље свих укућана, овог дана је веома важно да имате позитивне мисли.

Фото: Википедија

 

 

Значи 3 обичаја која морају да се испоштују на Крстовдан:

  • Строги пост на води и хлебу
  • Молитва
  • Позитивне мисли

Акатист часном крсту почиње једном моћном реченицом: Радуј се...

"Радуј се, Крсте, јер на Теби Христос, Бог наш, својевољно рашири руке Своје и изврши наше спасење!".

Ова молитва има за циљ да подсети сваког верника како нас безначајни проблеми вуку на дно, а на свету има толико ствари за радовање.

Толико ствари због којих морамо и требамо да се захвалимо Богу! Оно што је стварно важно (породица, деца, здравље, здрави и живи родитељи, пријатељи) често узимамо олако, а управо је то оно на чему требамо да будемо захвални.

Нека због свега овог Крстовдан буде дан поновног почетка, дан радовања, дан захвалности... Размислите добро шта је то што вас чини истински срећним, подигните главу ка небу и искрено се захвалите Богу.

За људе рођене на овај дан верује се да на својим нејаким плећима носе сенку Часног крста и да су зато пред Богом посебно одговорни за своје поступке.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс&