Наиме, у 44. години живота преминуо је чувар у зоо-врту Ристе Трајковски, човек који је бринуо о жирафама, и који је, како пише македонски Слободен печат, својим необичним односом према егзотичним животињама био инспирација Скопљанина, али и светским медијима. 

Ристе је био вредан радник, омиљен међу животињама, а његове фотографије са жирафама обишле су свет. 

Да трагедија буде још већа, неколико сати касније умрла је последња жирафа у скопском зоолошком врту, десетогодишњи Флопи, једна од три жирафе о којима се Ристе бринуо.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by UNILAD (@unilad)

 

 

 

 

Запослени у Зоолошком врту су неколико сати покушавали да спасу жирафу, али нису успели. 

- 27.11. 2023 је био трагичан дан за нас, прво са вешћу о смрти нашег вољеног колеге Ристе, а неколико сати касније нажалост напустила нас је и жирафа Флопи, упркос свим напорима, бризи и максималном ангажовању свих запослених у зоолошком врту - наводи се у саопштењу Зоолошког врта Скопље.

- На основу патохистолошких налаза, те микробиолошких и молекуларних налаза Факултета ветеринарске медицине, закључили смо да је Флопи преминуо од последица малигног тумора у јетри и метастаза у плућима. Ова подмукла болест је једна од најфаталнијих у 21. веку, од које, као и људи, болује већи број животиња. Рак јетре се сматра „тихим убицом“, а код Флопија је агресивни рак већ метастазирао на плућа, што је тешко дијагностификовати - кажу из зоолошког врта.

- Флопи ће заувек остати упамћен по милости и великој љубави према чуварима зоолошког врта и посетиоцима. Део нашег срца ће заувек остати празан после његовог одласка - закључују из ЗОО Скопље.

Иначе, ова вест је постала вирална на друштвеним мрежама и пренели су је бројни светски медији. 

Подсетимо, раније је жирафа Каспер угинула од салмонеле, затим су ретки коњи Пржевал отровани јаким отровом, након чега је ЗОО Скопље изгубио статус кандидата у Европској асоцијацији зоолошких вртова и акваријума – ЕАЗА.

БОНУС ВИДЕО: