Полиција у Минхену очекује до 25.000 учесника, док организатори митинга у Келну процењују да ће их бити око 10.000. Очекују се даљи протести у неколико немачких градова, укључујуцћи Котбус, Дрезден и Кемниц на истоку.

Али највецћи протест ће вероватно бити у главном граду Берлину, где је коалиција различитих организација позвала људе да се окупе испред Бундестага, доњег дома парламента, од 16 часова.

Иако полиција очекује само 1.000 учесника, прошле демонстрације су далеко премашиле почетне процене, а Берлин је дом многих активиста.

Немачка је била заокупљена протестима више од недељу дана након објављивања истражног извештаја који је открио да су чланови АфД-а присуствовали састанку крајње десних екстремиста у новембру.

На том састанку у Потсдаму, учесници су разговарали о плановима за репатријацију тражилаца азила и миграната за које се сматра да су недовољно асимиловани, чак и оних са немачким пасошима, преноси Блиц

Извештај истраживачке фирме Коректив, објављен 10. јануара, изазвао је констернацију у Немачкој, где међу главним политичким партијама расте страх од пораста јавне подршке АфД-у. Странка је високо у анкетама у три бивше источнонемачке државе које одржавају регионалне изборе касније ове године.

На састанку у Потсдаму, екстремисти крајње деснице разговарали су о темама као што је „ремиграција“, термин који се у крајње десничарским круговима често користи као еуфемизам за протеривање имиграната и мањина.

У суботу је најмање 300.000 људи изашло на улице Немачке да изрази своје противљење крајње десничарској странци АфД и подржи демократију. Зима им није нимало сметала.

Протести су одржани од јужне Баварске до северног града Хамбурга и од западних градова као што су Франкфурт до Ерфурта и Хале/Сале на истоку, где АфД има подршку око 30 одсто бирачког тела, према недавним истраживањима.

Чак и на острву Силт у Северном мору, популарној дестинацији за одмор богатих Немаца који нису познати по политичком активизму, око 600 људи протестовало је против крајње деснице, према полицији.

У Франкфурту, финансијској престоници земље, полиција је проценила да је било око 35.000 демонстраната.

У Хановеру, на северу Немачке, организатори су проценили да је на протесте изашло 35.000 људи.

Демонстранти су држали натписе „Фашизам није алтернатива“ и „Нема места за нацисте“.

Представници синдиката, удружења, Зелених и Социјалдемократске партије (СПД) канцелара Олафа Шолца посебно су позвали људе да учествују у протестима.

БОНУС ВИДЕО: