Скејо је Милошевића и Опачићеву тужио тврдећи да су га уредник и новинарка у Билтену Српског народног већа "Историјски ревизионизам, говор мржње и насиље према Србима у 2017.", објављеном 2018. године, оклеветали и увредили па му тиме нанели штету части и угледу.

Скеју је засметало и што је јединица ХОС-а, којом је командовао, названа злогласном. Суд му, међутим, није дао за право па ће морати да плати трошкове кривичног поступка.

Последња расправа у овом поступку одржана је у среду када је сведочио председник Далматинског комитета за људска права Тончи Мајић. Расправа је обележена честим прекидима и упозорењима судије Дубравке Чошић.

Адвокат тужиоца Даворин Карачић, који је на суд дошао са значком с првим белим пољем на хрватском грбу, избачен је из суднице јер није престајао да говори, иако му је реч била одузета.

Слично се на самом крају расправе понашао и Скејо који је желео да покаже некакву капу коју је носио у торби па је устао и почео да шета по судници, вређајући присутне.

Фото: Танјуг/ХИНА/Марко Стрмотић

 

Адвоката одбране Лину Будак назвао је "Југославенком", а кад је она на то упозорила суд, упитао је: "А него шта си." Због таквог понашања судија је позвала правосудну полицију да реагује.

Тончи Мајић сведочио је о деложацијама из тзв. војних станова у Сплиту 90-их година у којима су учествовали и припадници IX Бојне ХОС-а. Испричао је да су га, као активисту, станари звали на деложације.

Непознати људи, обучени у маскирне или црне униформе, насилно су улазили у станове, уз претње оружјем избацивали станаре, најчешће српске националности укључујући жене и децу, те задржавали сву имовину, тврдећи да она сада припада Хрватској војсци. Тачан број таквих случајева није познат, али претпоставка је да није испод хиљаду.

 

 

Што се тиче ХОС-оваца, Мајић је казао да зна да су они "били главни у Пољичкој улици у Сплиту". Због свог активистичког ангажмана Мајић је био пребијан. Скејини адвокати су на суду желели да оспоре његову веродостојност, тврдњом да је активиста.

У расправи је покренуто и питање ХОС-а за који је у Билтену написано да је био злогласан, што је појашњено тврдњом да су носили црне униформе, усташке симболе и то што су за дан оснивања узели 10. април, када је формирана НДХ, тако да није било сумње ко их је инспирисао.

Фото: Танјуг/ХИНА/Марко Стрмотић

 

Весна Алабурић, адвокат Тамаре Опачић, нагласила је да само име јединице назване по једном од команданата усташке црне легије Рафаелу Бобану довољно да буде озлоглашена, с обзиром на злочине почињење током Другог светског рата. Посебно је указала на чињеницу да је у свакој демократској држави оправдани јавни интерес указати на величање злочиначких режима које карактеришу расизам и дискриминација.

Оптужба је тражила да се на суду прочитају текстови Виктора Иванчића и Бориса Дежуловића из Новости који су, како су казали, "доказ очигледне мржње према РХ и хрватском народу" као и да се из Новости као новине види да су "усмерене против РХ и угледних особа у РХ и припадника Католичке цркве, а што је доказ да се ради о мржњи и пропаганди против РХ". Суд, међутим, такав захтев није уважио, пише данас портал хрватског недељника Новости.

Иначе, због текстова у Билтену тужбе је најавило десет особа: уз Скеју, ту су Ивица Маријачић, Марко Јурич, Марко Љубић, Предраг Мишић – Пеђа, Стево Цулеј, Марко Перковић Томпсон и преминули Здравко Томац, а подизање су најавили бивши посланик Анто Ђапић и адвокат Звонимир Ходак. Неке тужбе суд је у старту одбацио, неки су одустали, док је део правоснажно окончан, све у корист СНВ-а.

Осим Скеје, на суду је још један поступак.

БОНУС ВИДЕО: