Када ваша машина за прање веша уђе у циклус центрифуге како би уклонила воду из ваше одеће, обично ћете чути буку и благу вибрацију. Ово је нормалан део процеса прања ваше одеће. Међутим, када машина за прање веша почне да вибрира и снажно се тресе и производи гласне звукове, ово је проблем који може оштетити вашу машину за прање веша или ваше подове.

Праћење неколико савета за самодијагнозу и поправку машине за прање веша помоћи ће вам да се брзо вратите прању веша.

Фото: Профимедиа

 

 

Неуравнотежено оптерећење

Најбољи начин да утврдите узрок вибрација у вашој машини за прање веша је да почнете са једноставним стварима. Када машина за прање веша вибрира, то је зато што бубањ унутра ротира терет великом брзином.

Гравитациона сила на терет гура одећу на спољашњу страну бубња, која затим гура машину за прање веша. Ако је највећи део терета на једној страни машине за прање веша, то доводи до тога да машина за прање веша буде ван равнотеже током циклуса центрифуге и узрокује да се тресе. Избегавајте прање појединачних предмета ако је могуће, јер то природно чини оптерећење неуравнотеженим.

Мешање одевних предмета различитих величина и тежина омогућава равномерну расподелу оптерећења. Када је оптерећење у машини за прање веша избалансирано, можда неће бити потребе за поправкама.

Фото: Профимедиа

 

 

Подешавање ножица

Да би циклус центрифуге текао несметано без икаквог померања машине за прање веша, неопходно је да машина за прање веша стоји на равној површини.

Међутим, чак и ако је под потпуно раван, ножице које подржавају машину за прање веша можда неће бити ту. На срећу, ово је лако поправити. Ако можете да љуљате машину напред-назад када је искључена, онда морате да подесите ноге.

Коришћење либеле на врху машине за прање веша обезбедиће најтачнији тест. Ако машина за прање веша није равна, подигните јединицу на блок и помоц́у кључа подесите ноге док не буде савршено равна. Ноге се подижу и спуштају окретањем у смеру казаљке на сату и супротно.

Фото: Профимедиа

 

 

Слаби амортизери

Ваша машина за прање веша може да се тресе и вибрира јер су амортизери који пригушују енергију бубња и равномерно распоређују енергију по целој машини за прање веша слаби. Баш као и амортизери на аутомобилима, они не трају вечно. Ова поправка може захтевати помоћ сервисера, али ако купите исправан резервни део, можете то урадити сами.

Фото: Профимедиа

 

 

Поправка машине за прање веша

Пронађите приступну плочу, која се обично налази на предњој страни машине за прање веша, у зависности од вашег модела. Проверите да ли је један од четири амортизера лабав на језичцима конектора или постоји цурење уља око осовине амортизера. Ако се неко ослободио, поново га причврстите. Ако има уља око осовине амортизера, вероватно је потребно заменити део.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО: