Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) објавио је три упозорења која се односе на јак јутарњи мраз и кишу која ће се ледити на тлу. 

Упозорење на јак јутарњи мраз се односи на југозапад, југ и исток Србије. "У већини места минимална температура од -12 до -8 °Ц, локално и нижа", објавио је РХМЗ. Упозорење које се односи на кишу која ће се ледити на тлу објављено је за Србију и Београд. Упозорење које се односи на Србију наводи да се у Војводини и западној Србији ујутру и пре подне уз снег местимично очекује и киша која ће се ледити на тлу.

У упозорењу које се односи на Београд се наводи да се пре подне (са највећом вероватноћом између 9 и 12 часова) очекују мешовите падавине: снег и киша, која ће се у појединим деловима града ледити на тлу. "Температура ваздуха на 2 метра у том периоду од 0 до 2 °Ц, а температура при тлу мало нижа", наводи се на сајту Републичког хидрометеоролошког завода. 

У Србији су на снази два метео аларма, жути и наранџасти. Жути је на снази у Срему, Шумадији, Поморављу и југозападној Србији. "Време може бити опасно (потенцијално). Временске појаве које су прогнозиране нису неуобичајене, али је потребан опрез ако планирате активности које су изложене метеоролошком ризику. Треба наставити са информисањем о очекиваним метеоролошким условима. Не предузимајте непотребне ризике", објашњено је.

Наранџасти метео аларм на снази је у Бачкој, Банату, Београду, западној, источној и југоисточној Србији и Косову и Метохији. "Време је опасно. Прогнозиране су опасне временске појаве, а таквог су интезитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова. Пратити савете које дају надлежне државне службе", наводи се на сајту Републичког хидрометеоролошког завода. 

БОНУС ВИДЕО: