- У понедељак је одржан састанак Савета родитеља на ком је речено да ће дечак бити удаљен до даљњег са наставе. Кажу да су предузели све потребне кораке и мере да школа буде безбедно место, да су све надлежне службе које треба да буду укључене у случај обавештене о свему. Наша деца иду у школу редовно, али нам је речено да ће уколико буду имали обавезу или стигне наредба да се дечак врати на наставу обавестити све родитеље и да стоје чврсто иза тога. Али, шта ће се дешавати даље с тим учеником ван школе. То је сада озбиљно питање. Ко ће вршити надзор над тим дететом када буде у парку или на улици – каже мајка једног ученика ОШ "Сечењи Иштван".

Суботичани чија деца иду у ову школу и који су упознати са свим што се дешавало и раније поводом истог дечака који је, према незваничним тврдњама, и без разлога насртао на другу децу, претио и понашао се неприкладно, кажу да "том детету треба помоћ и подршка целог друштва, и то на начин да и њему буде добро, а да се сви остали у његовој околини осећају безбедно".

- На протесту родитеља који је организован у понедељак испред школе било је доста родитеља чија деца не иду с њим у разред. Послали смо јасну поруку да сви желимо безбедну школу и да се укључе све службе које треба да буду укључене. Морају сви да виде шта ће даље да раде с тим дететом, како ће даље решавати његов случај. Причали смо само о школи и шта се дешавало унутар школе, али шта напољу, шта када изађе у град, на улицу. Сви су свесни да ће изаћи и биће бесан, поготово након оволике медијске хајке и свега што се десило. Може да не иде уопште у школу, али ко онда преузима одговорност за њега – питају родитељи.

Сматрају да нема потребе да се даље окупљају и организују протесте. Верују да је све одрађено у школи што је било неопходно по правилницима и протоколима, и остају при ставу да "ако дечак дође у школу неће дозволити својој деци да иду у исту".

Подсетимо, ученик осмог разреда који је и раније правио проблеме, суспендован је са наставе на пет дана прошлог понедељак, међутим, он је другарици рекао да ће вршњаке и поједине наставнике побити, Случај је пријављен полицији и реаговало је и Више јавно тужилаштво у Суботици које је наложило подизање кривичне пријаве због угрожавања сигурности и кривична пријава протв њега је подигнута.

Родитељи тврде да је наставница хемије држала час у закључаној учионици након претњи дечака, а након родитељског састанка у петак поједини су одлучили "да више не ћуте, него да јавно кажу све што се раније дешавало".

Једна од мајки тврди да њено дете исти дечак малтретира од петог разреда, да је и њему претио смрћу, гађао га ранцем, насртао на њега, да је у групи дечака на „Инстаграму“ слао фотографију ножа и писао да ће их све побити.

- Како свом детету да објасним да се понаша према њему као према добром другару ако му он то све ради? Константно смо у страху шта ће урадити ако га види негде на улици. Сада се обрушио на све – рекла је мајка ученика "Сечењи Иштван".

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: