Турски рецепти су веома слични нашим, а начин на који они праве сарму можда је чак и бољи од нашег традиционалног начина.
Потребно је:
-
1 главица купуса или две мање (они користе обични купус који прокувају, а ви можете кисели купус)
-
2 главице црног лука
-
4 чена белог лука
-
шоља и по опраног пиринча
-
1 кашика парадајз пиреа
-
сува зачинска паприка (једна кашика слатке и једна љуте зачинске паприке)
-
1 кашичица бибера
-
1 кашичица суве нане
-
1 кашичица кумина
-
со по укусу
-
маслиново уље
-
млевено месо
За прелив:
-
2 кашике маслаца или масти или 5 кашика уља
-
1 кашика пасте од парадајза
-
соли по укусу
-
2 чена белог лука
-
3 шоље воде и још по потреби ако уври
Припрема: Измешајте с месо, пиринач, ситно сецкан црни и бели лук, парадајз пире, зачине свих врста и мало маслинова уља. Затим направите смесу која је добро сједињена.
Купус добро оперите, раздвојите главицу на листове. Уклоните корен са листа па спојите неколико листова тако да добијете широко поље, као кору за питу, па филујте са купусом, уролајте у дугачку сарму али без спајања ивица и потом их савијајте у подмашћену тепсију, тако да изгледа као велика домаћа пита савијача.
Савијену сарму прелијте са смесом од масти, воде, парадајз соса, белог лука и соли.
Пеците у рерни на 180 степени Целзијуса што дуже. Када вода уври, додајте још мало све док се сарма добро не раскува. Можете и да тепсију поклопите са другом тепсијом и све кувате на рингли.
БОНУС ВИДЕО:
(Стил Курир)