Свети Теодосије је рођен у области Кападокије, у селу Могариаси. Као младић посетио је Симеона Столпника, који га благослови, и прорече му велику славу духовну.

С кадионицом, у коју је ставио тамјан, тражио је Теодосије место где би се настанио и основао манастир, и заустави се онде где се разгори тамјан од себе. Ту се настани и отпоче подизати манастир.

Ускоро се сабра око њега много монаха разних језика. Зато он сагради по једну цркву за сваки језик, те се тако истовремено служило и појала слава Божја на грчком, јерменском, грузијском итд.

Али у дан причешћа сва братија сабирала се у велику цркву у којој се служило на грчком језику. Трпеза је била заједничка за све, заједничка и сва имовина, заједнички труд, заједничко трпљење а неретко и - гладовање.

Фото: СПЦ

 

Теодосије беше узвишени пример живота свим монасима, пример у труду, молитви, посту, бдењу и у свима хришћанским доброчинствима. И Бог га обдари даром чудотворства, те је могао болесне да лечи, на даљину се јављао и помагао, дивље животиње је кротио, као и да прогнозира будућност.

Упокоји се мирно у Господу када му је било сто пет година (529. године).

Изговорите следеће речи

Тропар (глас 8): "Потоцима твојих суза бесплодну пустињу си обрађивао и уздасима из дубине душе, умножио си великим трудом своје таланте".

БОНУС ВИДЕО: