Како је "Блиц" писао, детету је већи део јабуке упао у душник, а васпитачица је позвала Хитну помоћ, која је у последњи час успела да реанимира дете и хитно превезе у болницу.

Инцидент се догодио 19. јануара, и поред тога што је стање детета било тешко, према речима доктора, витални знаци су му били стабилни. Смрт је потврђена данас у 15.55 часова на Одељењу интензивне неге Окружне хитне клиничке болнице у Орадеи.

Установљено је приликом увиђаја да приватни вртић нема дозволу за рад и да није акредитован, тачније да је у документима наведен као центар за рекреативне активности.

Васпитачице покушале да помогну, али узалуд

Две васпитачице су наводно интервенисале након што се беба почела давити комадом јабуке који је добио као ужину.

Дечак је чак дахтао неколико минута док није стигла Хитна помоћ. Случај је до сада истражен у случају личних повреда, али ће се оптужба, након смрти детета, највероватније променити у убиство из нехата.

Хитна помоћ је стигла за 5 минута, према наводима надлежних, али је дечак већ био у кардио-васкуларном застоју.

- Пет минута без кисеоника је неповратно оштећење мозга - саопштили су лекари.

Према подацима Министарства просвете, у Румунији постоји преко 900 акредитованих приватних вртића или су у процесу акредитације. Неколико хиљада других ради у другим облицима, али нико не зна тачан број. Многи родитељи знају ситуацију, али кажу да немају избора.

(Обзерватор, Блиц)

БОНУС ВИДЕО: