Спанаћ спада у групу лиснатог поврћа које садржи релативно висок постотак нитрата.

Остаци куваног спанаћа не смеју се чувати на собној температури и одмах их треба ставити у фрижидер

Када спанаћ одстоји, посебно ако је у питању термички обрађена намирница, количина нитрата се повећава, а они се у куваном спанаћу процесом врења чак претварају у нитрите. Они су опасни јер се у организму спајају с аминима стварају високо канцерогена једињења које називамо нитрозоаминима, објаснила је нутриционисткиња и научница Дагмар вон Крам.

Ако само накратко подгрејете спанаћ непосредно пре конзумирања, не треба да бринете, рекла је вон Крам, упозоривши да се то не односи на сасвим малу децу, код које у најекстремнијем случају последица може бити гушење.

Спанаћ се може јести сиров, као салата. Богат је витамином А, Ц и бета-каротеном и фолном киселином.

БОНУС ВИДЕО: