Свет је шокирала вест да Јозеф Фрицл, монструм из Аустрије, који је своју ћерку силовао и затварао у наменски изграђен затвор испод своје куће, дуге 24 године, подноси захтев за пуштање из затвора у старачки дом. Његов адвокат тврди да више није опасан.

Фрицл (88) би могао да буде премештен у старачки дом, ако његов адвокат Астрид Вагнер успе у својој жалби коју је поднео суду у име окривљеног.

Инжењер електротехнике је 2009. године осуђен на доживотни затвор због силовања, инцеста и затварања његове ћерке Елизабет и седморо деце које је имала са њим, од којих је једно убио Фрицл, након што није дозволио да дете добије адекватну лекарску помоћ.

Вагнер је рекао да је недавни психијатријски извештај о Јосефу пресудио да он више не представља претњу по друштво. Суд би могао да одлучи да га премести у нормалан затвор. Али Вагнер је рекао да Фрицлу, који има деменцију, треба дозволити да преостале дане проведе у старачком дому. Она је рекла да је поднела захтев за његов условни отпуст.

Овај злочин је откривен 2008. године, када је Елизабет успела да саопшти полицији да је отац држи заточену. Тада 42-годишњакиња обелоданила је да је заточена у подземлју 24 године и како ју је пре тога Јозеф злостављао од њене 11-те године.

Фрицл ју је намамио у подрум, изграђен у стилу хладноратовског бункера који се понекад налази у аустријским кућама, када је имала 18 година. Рекао је својој жени и породичним познаницима како је побегла да се придружи секти.

Фото: Профимедиа

 

Његови злочини су први пут откривени када се Елизабетино дете озбиљно разболело и када их је одвео у болницу, где су власти позвале њихову мајку да се јави. Пустио ју је из затвора да им се представи и успела је да им саопшти своју ситуацију.

Фрицл се сада налази на одељењу високог обезбеђења за ментално поремећене пацијенте у затвору Штајн у Кремсу, у североисточној Аустрији, недалеко од свог бившег дома Амштетена.

Према аустријском закону, затвореници потенцијално имају право на условни отпуст након 15 година – у Фритзловом случају то је било 2023.

Психијатар из аустријског медијског суда Хајди Кастнер, која је 2009. године описала Фрицла као „екстремно психолошки ненормалног” и „емоционално неписменог”, у извештају на 28 страница дошла је до закључка да он више није опасан. Објаснила је да пати од деменције, да је физички слаб и да му је потребан оквир за ходање како би могао да се креће.

Фото: Јутјуб принтскрин/ y0Fritzl

 

Вагнер, која је посетила Фрицла у затвору 40 пута, а 2022. године написала књигу о њему под називом "Понори Јозефа Ф", рекла је да на основу извештаја сматра легитимним да се дозволи његово ослобађање. „Не бих се плашила да се уселим код њега у стан или да живим са њим у старачком дому. Он више нема сексуални нагон“, рекла је она.

У интервјуу за немачки таблоид Билд описала је како је дане проводио гледајући телевизију у ћелији, сунчајући се кроз решетке свог прозора и вежбајући.

Одлука је донета, аустријски суд наложио је условни премештај за 88-годишњег силоватеља Јозефа Фрицла у редовни затвор из затворске психијатријске јединице, изјавио је његов адвокат новинарима након саслушања.

(Стил Курир)

БОНУС ВИДЕО: