Колико пута сте осетили горак укус приликом коришћења спреја за нос? То није добро, нагласио је педијатар и алерголог др Закари Рубин. Спреј за нос се највише користи у сезони вируса и служи за ублажавање симптома алергије, прехладе, запушености и цурења носа. Ипак, постоји грешка коју сви правимо када га усмеримо у нос.

"Проблем код спреја је тај што може да буде врло горак и зато, ако га не узмете правилно, можда неће деловати добро. Али можете да осетите укус и то уме да буде стварно мучно", рекао је у ТикТок снимку и објаснио да "ако осећате укус, траћите лек". Потом је открио како се спреј за нос правилно користи. "У већини случајева људи ће само усмерити спреј у било ком смеру, али јако је важно ставити га на прави начин како би се смањила могућност крварења из носа или осећања укуса", рекао је др Рубин.

Како се правилно користи?

Када желите да ставите спреј у нос, потребно је да главу нагнете према напред, тако да је нос окренут према ножним прстима. Не постављајте га право нагоре или у средину. Све што треба да урадите, јесте да распрскивач поставите према уху, на истој страни. На пример, ако је у левој ноздрви, треба да усмерите распрскивач према левом уху.

Попрскајте обе ноздрве једном, а потом поновите. Ово правило важи за одрасле, деца треба да попрскају само једном, истакао је алерголог. Уместо да "усисавате" лек кроз нос, др Рубин предлаже да нормално дишете и помичете главу напред-назад како бисте спечили да исцури или крене низ грло. Погледајте како изгледа правилно коришћење спреја за нос:

 

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".