Следеће недеље нас очекује променљиво време, уз могућ снег јужније од Саве и Дунава, а у среду топлије.

Чубрило најављује да постоји могућност да ће према викенду поново бити хладније време уз могућ снег у низијама.

Данас ће се преко средишње Европе ка северној Италији премештати нов, хладан фронт јаког циклона са центром над Француском, а тај хладан фронт ће после подне и увече условити даље јачање Ђеневског циклона који ће свој топао фронт премештати у току ноћи ка недељи.

Ђеневски циклон ће се у недељу преместити преко Јадрана, даље на исток, доносећи прво над источним делом региона, вро јако јужно струјање и над крајњим истоком Хрватске и БиХ, Србијом и југом Црне Горе максимум понегде може достићи и око +17 степени Целзијуса.

На западу ће бити свежије и кишовито. Током дана са премештањем хладног фронта јаче погоршање уз кишу, окретање ветра на северозападни смер и захлађење. Понегде у зони фронта може на кратко бити јаке кише и олујног ветра, а није немогућа ни грмљавина, посебно где буде релативно топло. На планинама преко 800 метара надморске висине у ноћи ка понедељку, киша ће брзо прећи у снег. Дневни максимум од око +5 на западу до око +17 на истоку региона, најављује Чубрило.

Следећа недеља

Почетак недеље ће бити ветровитији и осетно хладнији. Над северним пределима углавном сув, понегде уз налет пролазне кише или снега. Јужније од Саве и Дунава више падавина тако да се у пределима преко 700 метара надморске висине очекује преко 5 цм снега, док би га могло бити и ниже од тога, али не преко 2-3 цм. Дуваће умерен и јак северозападни ветар. Јутарњи минимум од -5 до +1, а дневну максимум од +2 до +6 степени Целзијуса.

Децембар

Средином следеће недеље пролазно, али осетно отопљење уз суво време и максимуме до око +13 степени Целзијуса понегде тако да ће сав евентуалан снежни покривач испод 800 метара надморске висине бити отопљен. Почиње поново јужни ветар, а око 2. децембра се рачуна на премештање новог, хладног, фронта уз наоблачење, падавине и захлађење и снег ће поново бити могућ и испод 300 метара надморске висине, те је могуће да ће га бити и у низијама. После 3. децембра поново јутарњи мразеви, а дневни максимуми од +1 до +5 степени Целзијуса.

После 6.12. тренутно оба оперативна прорачуна (GFS и ECMWF) имају сигнал за грађење Скандинавског антициклона што би ка нама могло покренути врло хладан ваздух из Русије. За сада нема подршке ансамбла чанова на оба модела и под условом да уопште оперативни до вечерас тај сигнал задржи, видећемо хоће ли почети добијати подршку својих ансамбла чланова чиме би се вероватноћа синоптике повећала. За сада не прелази 25 одсто.

(Новости онлајн)