Емотивне сцене из Београда и Сан Франциска препричавају се у кошаркашким круговима, а у Партизану су дошли на идеју да позову Голден Стејт вориорсе да дођу у Београд и одиграју меч у част Дејана Милојевића.

Иницијатива, по којој би се меч играо на отвореном, на Ташмајдану одушевила је људе у Вориорсима. За Mozzart Sport је о могућем мечу некадашњег шампиона НБА лиге и Партизана говорио Заза Пачулија, члан управе Голден стејта.

- Нисмо чули за позив Партизана, али морам да кажем да је то фантастична идеја. Скидам капи председнику Партизана на иницијативи која је прелепа јер је Деки заслужио тако нешто због свега што је урадио. Наравно нама би била част да играмо са Партизаном у Србији, али исто тако морам да нагласим да то није лако изводљиво. НБА лига је бизнис, гледа се неколико фактора, од играча, распореда, морало би да се поклопи доста тога да би се то догодило, али идеја је изванредна и лично бих баш волео да се тако реализује и због играча и навијача у Србији, али пре свега у знак сећања на човека какав је Дејан Милојевић, рекао је Пачулија.

Фото: Јутјуб притнскрин/marca ge

 

Истакао је да су сви чланови Вориорса још увек у шоку због смрти Милојевића.

- Тешко је, стварно је тешко. Деки нам много фали, он је велики део овог клуба и велики део успеха које смо имали претходне три године. Напорно је радио, његова личност је била таква да је са свима могао да разговара, да приђе кошаркашу објасни му ствари које треба да чује. Таквих људи је мало. Заиста ми је тешко док ово причам јер сматрам Дејана за пријатеља. Никада га нећу заборавити.

Фото: Профимедиа

 

Меч Партизана и Меге у Штарк Арени на којем је присуствовало преко 23.000 навијача је оставило посебан утисак на све играче у дресу Вориорса.

- Знао сам да ће Партизан и Мега играти свега неколико дана по смрти Декија. Било је то 10 ујутру у Сан Франциску. Одмах сам упалио ТВ да гледам утакмицу и када сам видео те сцене... Верујте... Дан ми је почео у сузама. Толико емоције, када сам чуо скандирање Дејановог имена које је трајало пуних 10 минута... Никада ништа слично нисам видео. Толико сам био емотиван да сам одлучио да седнем у кола и одмах одем у нашу тренинг халу да покажем свим играчима како су се у Србији опростили од Дејана. Међутим како сам ушао свлачионицу, тренер Стив Кер је очигледно циљано организова окупљање у 10 само да би им пустио утакмицу уживо. Улазим у наше просторије и видим лица у шоку која гледају све у чуду. Нису могли да верују каква је атмосфера, како то све изгледа у Европи на кошаркашкој утакмици. Било је суза, емоција... Чак су били и изненађени колики траг је Деки оставио у Партизану где је играо и Меги где је био тренер јер Милојевић је био такав човек, никада није причао о себи, није се хвалио, а имао је величанствену каријеру. Одгледали су читаву утакмицу и били су одушевљени.

Нешто слично, дан касније је урадио је и Голден Стејт. На прелеп начин се опростио од доскорашњег члана стручног штаба.

- Не могу да кажем да смо тражили начин да будемо креативни, у таквим тренуцима се ни не размишља о томе. Свима је тешко, али једноставно желели смо да урадимо нешто што ће се памтити. Дејан треба да остане упамћен као велики играч и тренер, али пре свега човек. У Вориорсима неће бити заборављен.

- Често ових дана причамо о Србији, утицају на кошарку јер ви имате толико играча који су заиста фантастични. Не само у НБА лиги, свуда по свету. Ето примера ради, ја никада нисам играо са Богданом, али смо током година постали велики пријатељи, једноставно менталитет Србије и Грузије је сличан па ми то прија. Баш сам јуче причао са Стефом Каријем и Крисом Полом. Рекао сам им да знам српски језик помало иако никада нисам био у Србији. Ништа им није било јасно, али сам и објаснио о утицају Србије на кошарку јер када сте у Европи скоро па и да нема тима без Србина и увек научите неколико речи.

Фото: Профимедиа

 

Дотакао се и разлика између НБА лиге и Европе.

- Кошарка је глобалан спорт али се виде разлике. За мене се три земље издвајају, Турска, Литванија и Србије са навијачима. Тога можда нема у НБА лиги, зато ми је било баш драго да играчи виде те сцене са меча Партизана. Понављам, утакмица Вориорас и Партизана у Дејанову част би било нешто прелепо. Не знам да ли ће се догодити, али и сама иницијатива показује колико је Дејан свима значио - завршава Заза Пачулија разговор за Mozzart Sport.

Подсетимо, Дејан Милојевић преминуо је 17. јануара након последица срчаног удара у 47. години.

Милојевић је претходно током клупске вечере пред меч са Јутом, у Солт Лејк Ситију доживео инфаркт, због чега је хитно хоспитализован и оперисан, и од тада се налазио у болници.

Фото: Танјуг/АП

 

БОНУС ВИДЕО:

Топ 10 најбољих поентера у НБА