Намирница која је препуна витамина Ц била је главна за експеримент који је спровела нутриционисткиња Ангела Кољос Димитракопуљос. Стручњаци кажу да кисели купус треба да буде део свачије трпезе јер јача имунитет и има бројне позитивне утицаје на наше здравље. Гркиња која живи у Сиднеју је открила да је свакодневно имала следеће симптоме - надимање, дијареју, затвор, прекомерне гасове, исцрпљујући бол у стомаку, задржавање воде, мањак енергије и мучнину.

Гастроентеролог јој је предложио лажна влакна у праху и пробиотике, али када је видела да нема резултата, одустала је. "То није цела листа симптома, ја сам се сваког дана осећала као пацов. Понекад морате да оставите по страни савете лекара или специјалиста и да детаљно истражите све што можете за своје здравље", рекла је Ангела, пише Задовољна.рс. Одлучила је да две године једе кисели купус. На порталу медиум.цом детаљно је описала своја запажања.

"Мало лекара ће предложити да једете више киселог купуса, а можда многи ни не знају шта све има кисели купус. Ни сама нисам знала, али истраживање ми је открило све користи и вредело је покушати. У почетку била сам затечена оштрим и киселим укусом. Најпре сам добила надимање и гасове и страшну горушицу. Али истрајала сам и једног дана ти симптоми су изненада престали заувек.

Фото: Профимедиа

 

Мешавина пробиотика, витамина, минерала и антиоксиданата киселог купуса доприноси многим одличним здравственим предностима, које се можда неће појавити одмах, али уз доследну употребу врло брзо ће бити део вашег живота. Открила сам да можете да прескочите дан или два да једете кисели купус, али он толико побољшава укус ваших оброка, да ће вам недостајати. Доследна употреба киселог купуса и друге ферментисане хране, са другим воћем, поврћем и махунаркама, помоћи ће вашим цревима, имуносистему, енергији и когнитивним функциијама", написала је нутриционисткиња.

"Прво, једење киселог купуса је веома безбедно, а ја сам јела мале порције, отприлике једну кашику за оброк (за ручак и вечеру). Додавала сам га намирницама као што што су поврће, јогурт са пробиотицима и сочиво. Свакодневно једење киселог купуса без додатних предности друге хране вероватно не би помогло здрављу мојих црева. Желим да истакнем значајне симптоме које сам почела да осећам након више месеци доследне употребе, а још увек имам дане када се не осећам баш добро. Ти симптоми су обично резултат стреса, недостатка сна или хормона. Наставите чак и када имате негативан одговор неколико дана или недеља, испробајте нове ствари да бисте сазнали шта вам одговара", написала је нутриционисткиња.

Прва промена - мање упала

"Кисели купус садржи много антиоксиданата који снажно делују на спречавање упале. Најочигледнији знак за мене је било огромно смањење упале црева и мање гасова, надимања и затвора. То се није догодило изненада, али сам приметила промену после одређеног времена. Истраживања кажу да може потрајати и до шест месеци да би се изградио здрав микробиом, а можда су моји продужени симптоми трајали због других фактора као што су стрес, недостатак сна и друге намирнице у мојој исхрани.

Један преглед пружио је снажне доказе да ферментисана храна попут киселог купуса има антиинфламаторну, антиоксидативну и антиканцерогену моћ, што може да помогне у заштити наше ДНК од оштећења изазваних оксидативним стресом. Имајте на уму, међутим, да се моћно средство које се налази у киселом купусу зове индол-3, а такође се налази и у свом поврћу из породице купусњача - не само у купусу. Дакле, претпоставимо да једете и ферментисани купус и поврће из породице купусњача. У том случају помажете свом телу да смањи упалу, развије здравију хормонску равнотежу и бори се против било каквог потенцијалног ризика од раста ћелија рака у вашем телу".

Друга промена - мање стреса

"Свако ће неизбежно осећати стрес и то на много различитих нивоа, у зависности од вашег размишљања, онога што се дешава око вас и вашег нивоа толеранције. Ја не само да сам осећала стрес због преоптерећености и испита, задатака и било чега другог што иде уз студентски живот, такође сам се осећала ужасно због тога што ми је све време тако непријатно. Сви ови фактори не могу помоћи, али имају негативне ефекте на функционисање вашег мозга. Понекад бих се борила да размишљам јасно и да будем креативна и осећала бих се као да сам ударила у зид пре него што сам почела.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Secerko's Kitchen

 

Веома је важно да имате праву врсту бактерија које успевају у вашим цревима јер шаљу поруке вашем мозгу, утичући на то како он функционише и како перципирате свет око себе. Кисели купус може играти моћну улогу јер помаже да се повећа капацитет наших црева да апсорбује корисне минерале везане за расположење, а који укључују магнезијум и цинк. Ако узимате лекове против депресије, прво се обратите свом лекару јер одређена једињења у киселом купусу могу негативно да утичу на њих".

Трећа промена - мање надимања и килограма

"Док сам јела кисели купус, приметила сам да ми се смањио стомак, који је могао да буде већи и због надимања или задржавања течности. Иако нисам намеравала да имам користи од губитка тежине јер сам већ витка, ненадут стомак је био лепо изненађење".

Четврта промена - варење се побољшало

"Волим да дам процентуални рејтинг на основу тога како се сада осећам, за разлику од времена када сам патила. Не бих рекла да желим било шта да оценим са 100 одсто јер тај проценат не постоји, али када кажем да нешто помаже 90 одсто, то говори много. Иако побољшање не могу да сведем само на једну ствар, могу са великом сигурношћу да кажем да ми је упорно једење киселог купуса из дана у дан увелико побољшало варење.

Ти резултати су се показали у мојој последњој анализи крви, будући да је доктор коментарисао мој виши ниво гвожђа. То је било изненађење, пошто сам одувек била анемична и само сам то приписала лошем здрављу црева. Пробиотици попут киселог купуса могу да помогну у побољшању квалитета цревних бактерија након продужене или редовне употребе антибиотика, а такође могу помоћи у превенцији дијареје", написала је нутриционисткиња.

БОНУС ВИДЕО: