Машина за прање веша која мирише на влагу док покушавате да оперете одећу може да буде непријатно искуство. Уређаји су употребом изложени масноћи и уљу с одеће, залуталим длакама и отпацима који остају у џеповима одеће.

Али толико смо усредсређени на прање и одржавање одеће да заборавимо да је и машини потребно мало чишћења.

Професионалци компаније специјализоване за чишћење из Енглеске објаснили су у чему би тачно могао да буде проблем са смрадом који допире из машине за прање веша и како га се решити.

Фото: Профимедиа

 

 

Циклуси ниске температуре

Можда су бољи за околину, али прање одеће на нижим температурама може оставити оштар мирис. Што је виша температура при којој машина покрећете, то је вероватније да ћете уклонити бактерије – иначе се могу накупити.

Овде можете употребити једноставно решење и само треба покренути ‘сервисно прање’ на машини. Покрените га барем једном месечно и мирис би требало да нестане.

Прљава гума на вратима

Ако браву на вратима не одржавате чистом, након неког времена из ње може допирати непријатан мирис. Осим тога, прљава гума може успорити проток воде и резултирати стварањем буђи. Како бисте то решили, само обришите унутрашњост браве – пазећи да то урадите темељно и да не пропустите ниједан угао.

Ако постоји плесан која се већ накупила, употребите четку и спреј за плесан да је уклоните.

Лош одводни систем

Када машина не испушта добро воду, може испуштати мирис који се шири. Вода која остане у машини постаје устајала и може довести до стварања плесни, слузи и бактерија.

Покушајте да употребите средство за отчепљивање одвода како бисте решили накупљену воду. Након што то урадите, мораћете стварно добро да очистите машину како бисте били сигурни да сте се решили свих заосталих бактерија.

Фото: Профимедиа

 

 

Употреба превише детерџента

Употреба превише детерџента значи да већина остаје у машини. С временом се талог може накупити и почети да испушта непријатан мирис. То можете избећи тако што ћете једном у две недеље очистите преграду за детерџент и филтер. Такође, увек припазите да не прекорачите препоручену количину.

Влажан бубањ

За очекивати ​​је да ће се бубањ веш машине наквасити, ако је стално влажан, то може довести до дуготрајног смрада који такође може утицати и на одећу. Како бисте то решили, обавезно извадите одећу из бубња чим циклус заврши, уместо да је оставите преко ноћи.

Затим обавезно остављајте врата отворена како бисте је проветрили и помогли јој да се осуши.

‘Ако чисти добро’

Још један чудан разлог, али ако машина добро пере одећу, такође може остати непријатних мириса у њој. То се може догодити када је прљавштина уклоњена с одеће, али не из машине. Покрените чисти циклус или празно вруће прање након што сте опрали одећу како бисте уклонили овај мирис, преноси Тхе Сун.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО: