Када то кажемо, прво помислимо на сарму, подварак, кувани кисели купус...

Оно што многи не знају јесте да постоји један трик како да вам кисели купус потраје што дуже и да се не поквари.

Многима пропадне и пре доласка топлог времена, али то може да се промени само ако будете послушали савет професионалних кувара.

Посуде у којима ћете киселити купус морају да буду суве и чисте, па их пре употребе исперите топлом водом, содом бикарбоном и сирћетом. Добро их осушите и пазите да посуде немају пукотине или огреботине.

Фото: Профимедиа

 

Не заборавите и да притиснете купус! Можете да нађете велики камен који одговара бурету односно каци, када вам је буре напуњено купусом.

Како не би дошло до контакта са ваздухом, увек гледајте да киселите купус у одговарајућем бурету или посуди, у зависности од тога коју количину киселите!

Људи стављају напуњену најлон кесу водом и стављају је преко купуса, међутим ризикијуете да кеса пукне, па је боље да добро процените величину бурета и потребну количину купуса.

Фото: Профимедиа

 

Темепература просторије у којој се кисели купус мора да буде собна, односно не сме да буде много хладно. Оптимална температура за чување киселог купуса је 0-5 степени Целзијуса. На вишим температурама купус може да се превише укисели или осуши.

На нижим температурама купус може да се смрзне или изгуби својства. Ако пак не желите да претачате расол само трик је ставите једну памучну крпу и со преко ње, па ће се та со полако отапати и падати на дно бурета.

Ставите крпу преко камена. Кисели купус је боље чувати на тамном месту, јер светлост може покварити његову боју и укус. Не чувајте купус на директној сунчевој светлости или близу извора вештачке светлости.

БОНУС ВИДЕО: