Једногодишња Сузана је завршила у Дечјој болници у Новом Саду, где јој је на глави одстрањен липом (масно ткиво) величине тениске лопте, а двогодишњој Теодори је постављена дијагноза дечје парализе.

- Недостаје нам новац за лекове, терапије, одласке на прегледе... Од проблема више не могу да мислим. Деца су гладна, за њих су нам најпотребнији хлеб и млечни производи. Дрва за ложење имамо само још за неколико дана, после не знамо како ћемо - каже Шефћет.

У Бачу су, захваљујући пријатељу свог кума, добили на коришћење кућу у којој одавно нико није становао и под чијим су кровом затекли неколико лежајева и стари "смедеревац", али немају електрични шпорет да нешто скувају (ако им неко поклони намирнице) кад остану без огрева или угреју воду за прање, јер им фали и веш-машина.

Шефћет би радио било шта, али у овим зимским данима само понекад нађе неки посао по кућама на дан-два, што је недовољно да заради за породицу, која не прима ни социјалну помоћ.

Фото: Д. Ступар

 

- За месец дана, колико траје апел да им се помогне, добили су око 60.000 динара, али то је за њих деветоро мало да би се колико-толико отргли и презимили док Шефћет, како се нада, не добије сталнији посао. И друга њихова деца имају неке израслине по кожи, а то је последица беде у којој су живели и из које се неће извући ако се не одрекнемо и не уплатимо им по 400-500 динара, колико неко дневно издвоји за цигарете - рекао је Драган Ступар, хуманитарац из Челарева, који води акцију да се олакша бреме Мехметијевих.

Маја и Шефћет не могу да рачунају ни на помоћ својих родитеља и ближњих. Шефћета су се родитељи, код којих су живели у београдском насељу Видиковац, одрекли јер је, из љубави према Маји Николић, прешао у православну веру, крстио се и узео име Никола. Испоставило се, међутим, да је "друга вера" сметала и Мајином оцу, па се нису задржали ни код њега, у Кумодражу... Сада су сами и док не гране пролеће да Шефћет ради на њивама, зависни од помоћи других...

Фото: Д. Ступар

 

Помоћ - уплатама или лично

ПРИЛОЗИ за Мехметијеве могу се уплатити на жиро рачун Драгана Ступара 340-0000032005175-49, као и на девизни рачун (са назнаком: Донација за помоћ породици Мехмети) ИБАН РС35340000003200517549 СWИФТ цоде: ГИБАРС22 340-0000076636559-41. Помоћ се може и директно уручити породици, на адреси: Змај Јовина 17 у Бачу.

БОНУС ВИДЕО: