Правила налажу да се током поста не једу месо, млечни производи и јаја. Међутим, ваља истаћи да је уздржање од хране само споредна ствар. Пост је духовно прочишћење и припрема за свету тајну причешћа, савладавање искушења и стремљење ка чистоти духа и тела.

Подвиг поста је колико телесни, толико и духовни.

Према речима Светог Јована Златоустог, телесни пост не треба користи ако није повезан са духовним.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

- Не говори ми: Толико дана сам постио нисам јео ово или оно, нисам пио вина, ишао сам у грубој хаљини; него кажи нам да ли си од гневног човека постао тих, од жестоког – благ. Ако си изнутра пун злобе, зашто си тело мучио? - преносе се речи Јована Златоустог у црквеним књигама.

У Светом писму пише “љуби ближњег свог као себе самога”, што значи да је човек човеку брат, те да треба да будемо толерантни, да поштујемо и помажемо друге, а то можемо само ако нисмо бесни и себични.

Фото: Жењко Кнежевић

 

На порталу Светосавље наводи се да правило поста налаже да се од 28. новембра до 30. децембра понедељком, средом и петком пости на води, уторком и четвртком на уљу, а суботом и недељом на риби.

Последње недеље пред Божић, од 1. до 7. јануара, понедељак, среда и петак се посте на води, а уторак, четвртак, субота и недеља на уљу, осим ако верници у договору са својим свештеником нису добили другачије разрешење.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".