Ноем је говорила о томе да жели да пошаље жилет жицу и безбедносно особље у Тексас како би помогли у одвраћању имиграције на америчко-мексичкој граници. Такође је рекла да се картели инфилтрирају у резервате.

- Због безбедности Ојата, прогнани сте из домовине племена Оглала Сијукс, одлука одмах ступа на снагу - наводи се у саопштењу које је потписао вођа племена Френк Излазећа Звезда.

Ојата је иначе индијанска реч за људе или нацију.

Ноем је оптужена да је покушала да искористи питање границе како би помогла да бившем америчком председнику Доналду Трампу да поново буде изабран и повећа своје шансе да постане његов кандидат.

Фото: Танјуг/АП

 

Вођа индијанског племена је додао да су многи од миграната који стижу на америчко-мексичку границу староседеоци из Салвадора, Гватемале и Мексика који долазе у потрази за послом и бољим животом.

- Не морају да буду стављени у кавезе, одвојени од своје деце као за време Трампове администрације, нити да буду исечени жилетом жицом коју свуда поставља Јужна Дакота - рекао је Френк Излазећа Звезда.

Фото: Профимедиа

 

Такође се осврнуо на наводе гувернерке да банда под називом Духови који плешу убија људе у резервату Пајн Риџ и да је повезана са картелима који прелазе границе и користе резервате Јужне Дакоте за ширење дроге на Средњем западу. Френк Излазећа Звезда је рекао да је дубоко увређен због тих оптужби.

Такође је додао да је то племе суверена нација и да не припада држави Јужна Дакота.

- Жалосно је што је председник племена одлучио да уведе политику у расправу о ефектима неуспеха наше савезне владе да примени савезне законе на јужној граници и на племенским земљама. Мој фокус је и даље на заједничком раду на решавању тих проблема. Спремна сам да радим са било којим од индијанских племена наше државе на изградњи таквог односа - одговорила је Ноем.

Фото: Танјуг/АП

 

Френк Излазећа Звезда прогласио је у новембру ванредно стање у резервату Пајн Риџ због пораста криминала. Судија је прошле године пресудио да савезна влада има уговорну обавезу да подржи спровођење закона у резервату, али је одбио да донесе одлуку о нивоу финансирања који племе тражи.

Ноем је три пута распоредила трупе Националне гарде на мексичку границу.

(Politico)

БОНУС ВИДЕО: