Како јављају локални медији, бивши председник Чилеа страдао је у овом паду летелице, а поред њега у хеликоптеру је било још троје људи.

- Бивши председник био је у хеликоптеру са члановима породице. Након што се летелица срушила, три особе су успеле да изађу откачивши појасеве, али четврта особа, бивши председник Пињера, остала је у оштећеној летелици и нестала - наводи радио станица Биобио.

Хеликоптер се према незваничним информацијама срушио на југу Чилеа због кише и лоше видљивости свега неколико минута након полетања.

Ројтерс наводи да су три извора потврдила да је Пињера погинуо у несрећи.

Фото: Танјуг/АП

 

Ко је био Себастијан Пињера?

Мигел Хуан Себастијан Пињера Еченике, како гласи пуно име овог човека, био је председник Чилеа. Победио је у другом кругу избора у јануару 2010. године а функцију је преузео 11. марта исте године. Он је познати економиста, бизнисмен, бивши сенатор, и лидер Коалиције за Промене.

Пињера је рођен у Сантијагу као треће од петоро деце Магдалене Ећеникуе Розас и Хосеа Пињере Карваља, који је био чилеански амбасадор у Белгији и Уједињеним нацијама. Ожењен је Сесилијом Морел Монтес са којом има петоро деце.

Дипломирао је економију на Католичком универзитеу Чилеа, а као Фулбрајтов стипендиста наставио је школовање на Универзитету Харвард. Након докторирања на Харварду 1976. године вратио се у Чиле. Предавао је економију на Универзитету Чилеа, Католичком универзитету Чилеа и Универзитету Адолфо Ибањез.

Пињера је власник 100% акција Чилевижна, националне телевизијске мреже; 27% акција ЛАН ерлајнса; 13% акција фудбалског клуба Коло-Коло, као и још пар познатих чилеанских компанија.

Политичку каријеру је започео 1990. године када је изабран у Сенат, где је до 1998. представљао област Источни Сантијаго, а касније те године улази у партију Национална обнова. Био је председник ове странке од 2001. до 2004. године. 

Био је кандидат на председничким изборима 2005, а у првом кругу освојио је друго место, освојивши 25% гласова. Како нико од кандидата није освојио већину, отишло се у други круг, у коме је Пињера изгубио од Мишел Башеле.

Пињера се поново кандидовао на председничким изборима 2009. године. Од августа те године он води у истраживањима јавног мњења испред бившег председника Едуарда Фреја. На изборима у децембру 2009. осваја највећи број гласова око 44%, док Фреј осваја 29%. Пошто поново нико није освојио већину ушло се у други круг. У другом кругу Пињера побеђује са 51% освојених гласова.

Фото: Танјуг/АП

 

Пињера је инаугурисан у 35. председника Републике Чиле, 11. марта 2010. године на церемонији одржаној у Валпараису. Церемонију је обележио земљотрес од 6.9 степени, који је узнемирио званице.

Према писању чилеанског листа Биобио, Пињерино богатство је 2022. године процењено на 2,8 милијарди долара, чиме је био један од најбогатијих људи Чилеа.

 

БОНУС ВИДЕО: