Некадашњи фудбалски репрезентативац Матеја Кежман говорио је о отмици коју је планирала српска мафија, али и о Жељку Ражнатовићу Аркану.

У једном интервју Матеја Кежман је отворио душу и пред ТВ камерама, изнео неке детаље неких од најдраматичнијих тренутака у свом животу - зашто је непознати младић хтео да му пуца у у колена, како је српска мафија планирала његову отмицу усред Амстердама и шта је Жељко Ражнатовић Аркан тражио од њега.

- Усред бела дана дечко вади пиштољ и показује га из кола. Хоће да ми пуца у колена. И све то јер сам дао сам гол Црвеној звезди и "пуцао" ка Северу из "митраљеза". Али, био сам млад и испровоциран. То је била освета за оно што су мени скандирали током целе утакмице. После сам се извинио због тога - испричао је својевремено Кежман у "Голом животу".

Фото: Небојша Параушић

 

 

Свакако једно од најдраматичнијих искустава за њега и његову продицу било је када је сазнао да је српска мафија хтела да га отме у Амстердаму.

- Репрезентација је играла у Велсу, да би се ја после те утакмице вратио у Амстердам јер је требало да имам меч за ПСВ. Чим је авион слетео, видео сам полицајце како разговарају са стујардесом и чујем како помињу моје име. Она је потом показала на мене, они су дошли и замоли ме да изађем са њима из авиона. Ја сам хтео да одмах позовем адвоката, али су ме смирили и рекли да је ово за моје добро. Из авиона сам са њима директно ушао у полицијски комби. Тамо су ми рекли да су добили информацију да се спремала моја отмица која је требало да се деси тог или у наредних пар дана - испричао је Кежман.

Цео план о планирању отмице, пуким случајем, чуо је Кежманов пријатељ који је седео једне вечери у ресторану у Ротердаму, где је група људи причала о томе.

Фото: Ненад Карлић

 

 

- Он је одмах контактирао полицију и полиција је узела да истражује цео случај, да би после пар дана дошли до сазнања да је отмица заиста планирана. Објаснили су ми да су нека возила кружила око моје куће, да су отмичари имали информације када ја идем на тренинг, када ми породица напушта кућу, када ми деца иду у вртић. Онда сам вратио филм и сетио се да сам нека чудна возила виђао око куће у јутарњим и вечерњим сатима. Цела идеја је била да мене отму и да онда од ПСВ тражи нека одштета, јер тада је помињан неки трансфер од 10-20 милиона. Они су на време пронађени, завршили су у затвору, а ја сам наредне две године живео са обезбеђењем 24 сата - рекао је Кежман.

Како каже, он никада није сазнао ко су ти људи.

- Мене је само полиција обавестила да су ти људи ухапшени и да не морам више да се бринем. Клуб је осетио потребу да ми се додели обезбеђење. У Холандији је био то велики скандал. Није им било јасно како неко из Србије жели да киднапује мене, који сам амбасадор своје земље, неко ко увек лепо прича о својој земљи - рекао је Кежман.

Занимљиво је и то да је за време Кежмановог боравка у Србији постојала могућност да заигра за Обилић, који је у то време водио Жељко Ражнатовић Аркан.

Ипак, Кежманов отац је имао друге планове за њега.

- Мој отац ми је причао како је то било. Аркан га два пута звао код њега у хотел Југославију. Рекао ми је да је издржао тај велики притисак. Цела та ситуација када те Аркан зове на састанак и жели твоје дете а ти му се супродстављаш, није пријатна. Отац ми је рекао да је после тог другог састанка са Арканом, када му је дефинитвно рекао да не жели да ја дођем у Обилић, имао одређени страх, да му није било свеједно. Касније је од људи блиских Аркану чуо да он цени његово мишљење и уопште да цени људе као што је мој отац. Тако све се то ок завршило - рекао је Кежман.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: