Од почетка фебруара, припадници Сектора за ванредне ситуације борили су се са ватреном стихијом у месту Раковац код Беочина на Фрушкој Гори која је захватила траву и ниско растиње на површини од 16 хектара. Правовременом интервенцијом ватрогасаца-спасилаца, уз асистенцију припадника локалних добровољних ватрогасних јединица, спречено је даље ширење пожара који је ликвидиран три сата након дојаве, наводи се у саопштењу МУП-а.

Чак 76 пожара на територији Борског округа

На територији Борског управног округа, од почетка фебруара, регистровано је чак 76 пожара на отвореном простору који су брзом реакцијом ватрогасних екипа угашени, а у којима није било повређених особа.

У том периоду, ватрена стихија захватила је површину од око пет хектара на територији Гучева код Лознице, који је локализован, а ватрогасци-спасиоци и даље дежурају на овој локацији.

Од укупног броја пожара на отвореном простору, према статистичким подацима, највећи број изазван је људским фактором.

Забрањено законом спаљивање траве на отвореном простору

- Због тога подсећамо грађане да је Законом о заштити од пожара и другим законима забрањено спаљивање траве и ниског растиња на отвореном простору, остатака стрних усева, спаљивање смећа, као и ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме. За непоштовање ових законских одредби, конкретно за спаљивање остатака стрних усева, биљних остатака и смећа, предвиђене су новчане казне од 10.000 динара за физичка лица, а за правна лица од 300.000 до 1.000.000 динара - наводи се у саопштењу.

Додаје се да ће министарство у наредном периоду, у сарадњи са надлежним инспекцијским службама, појачати надзор и обилазак терена ради проналажења неодговорних грађана који не поштују законске одредбе и њиховог процесуирања, а све у циљу смањења броја пожара на отвореном простору.

БОНУС ВИДЕО: