- Сусрео сам се са шведским колегом, министром, много пута и рекао му - уради нешто да обновимо поверење. У супротном, не можемо ништа да гарантујемо. Оно што смо могли да гарантујемо, урадили смо. Ставили смо ово питање у парламент, са јасном поруком да влада подржава ратификацију - истакао је Сијарто у петак током поесте САД, преноси МТИ.

Мађарска влада је одувек била "искрена када је реч о њеној стратегији и циљевима", додао је Сијарто, говорећи на америчком универзитету Харвард у Бостону.

Сијарто је такође рекао, гостујући на Политичком институту Кенеди, да је финансијски пакет за Украјину, усвојен на недавном самиту ЕУ, изашао у сусрет мађарским условима за подршку пакету.

Фото: Сава Радовановић/Танјуг

 

Подсетимо. гласање на недавно одржаној ванредној седници мађарског парламента о ратификацији споразума о приступању Шведске НАТО се није одржало. Како је саопштио потпредседник парламента Шандор Лежак, на седници није било кворума. 

Фракција владајуће партије „ФИДЕС – Мађарска грађанска унија“, која има већину у парламенту одбила је да учествује на седници којој су присуствовали само представници опозиционих партија, преноси Спутњик. 

Крајем јануара турски парламент одобрио је захтев Шведске за чланство у НАТО, након вишемесечних разматрања.

БОНУС ВИДЕО: