У нашем народну постоје бројна веровања кад је реч о обичајима и вери. Међутим, јако је важно разликовати шта је правило цркве, а шта се у православљу задржало из паганских ритуала. 

Православни календар испуњен је светитељима који су обележили историју и постали од великог значаја за православље. Међутим, бројна домаћинства верују да ће им се нешто јако лоше догодити ако раде на празник који је обележен црвеним словом. 

Сутра, 12. децембра прослављамо Света Три Јерарха, односно светитеље Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог, а сваки од њих има свој дан празновања у месецу јануару. 

Овај заједнички празник сва три светитеља установљен је у XI веку у време цара Алексија Комнена због расправе у народу око тога који је од ове тројице светитеља највећи. Свети Василије Велики је познат као велики световни и духовни учитељ цркве. Свети Григорије Богослов је и прозван као богослов јер је ненадмашно тумачио догму, а свети Јован Златоусти је упамћен као недостижан проповедник Јеванђеља, због чега је тако и назван.

Разговарали смо са етнологом Ивом Радовић и теологом Јованом Благојевићем који су својим излагањем у видео интервјуу за "Нпортал.рс" открили шта је правилно чинити на црвено слово, као одговор на дилему да ли је грех тада радити. За њих је срж тог питања другачији од решења који већина нас очекује и не добија се пуким одговором - да, грех је радити или не, није грех радити. 

- Као хришћани, падамо често у исту замку у коју су упали Јевреји из доба Старог завета и из Христовог времена. То значи да нам је питање да ли на одређени дан не треба радити постало важније од верског, духовног живота. Христос је, када су га критиковали што лечи суботом, јасно рекао: "Па, људи, субота је створена ради човека, не човек ради суботе!" Другачије речено, он каже да је нама кроз те "нерадне дане" дата прилика да постанемо људи, а постајемо људи у заједници са Богом. Тако да бих ја окренуо то питање да ли је грех радити на црвено слово. Пре бих рекао да је грех не радити на црвено слово, а при томе провести дан у ленствовању, не сетити се ни Бога ни другог човека, нити отићи на богослужбено сабрање и слично - каже Благојевић. 

Послушајте кроз следећи снимак детаљније о овој теми, а сазнајте и која је улога бројаница и црвеног конца: