Без обзира на то да ли сте покушавали да избегнете гужву или уштедите новац чекајући да дођете на место где је бензин јефтинији, то се често претвори у период препун панике у потрази за најближом бензинском станицом.

Али колико километара можете сигурно да возите након што се упали лампица за гориво? Тачан број зависи од неколико фактора, укључујући марку и модел вашег аутомобила, ваше возачке навике и редовну потрошњу бензина, кажу стручњаци. Нећете стићи тако далеко, на пример, у агресивном спортском аутомобилу, за разлику од тога ако сте у неком мањем аутомобилу и возите умерено, наводи Индеx.хр.

Али ево добрих вести: имате далеко више простора за кретање него што мислите. Дакле: колико километара можете да пређете с упаљеном лампицом за гориво?

Фото: Профимедиа/Д. Миловановић

 

Аутомобилу са резервоаром од 40 литара преостала резерва може да буде 4-6 литара од тренутка када се упали индикација. Међутим, неком великом теренцу остаће 12 или чак 15 литара резерве горива, али му је и специфична потрошња по километру знатно већа.

Пребаците то у потрошњу: нпр. мали градски аутомобил са резервоаром од 40 литара и резервом од 4 до 6 литара теоретски може да пређе вероватно још 50-80 км у умереној вожњи. Међутим, аутомобил који троши трећину више мора да има и толико већу резерву.

Следеће је питање да ли старост и стање возила, односно стање пута утиче на то колико далеко можете да возите након што се упали лампица?

Старост и стање аутомобила, посебно квалитет одржавања возила имаће утицаја на потрошњу, баш као и специфични услови на путу.

На пример, хладно време значајно повећава потрошњу горива, посебно због рада других система попут климатизације, грејања и сл., па ако вам се индикација упали када је изузетно хладно, треба да водити рачуна да што пре стигнете до бензинске станице.

Фото: Профимедиа

 

Лоше одржавано возило такође ће имати већу потрошњу па ће зато пре остати без горива. С друге стране, ако је возило добро одржавано, његова старост не би требало да утиче на потрошњу горива.

Следеће је питање да ли је можда штетно возити на резерви. Одговор је "да". Вожња неколико километара до најближе бензинске станице неће оштетити ваш аутомобил, међутим имајте на уму да пумпа за гориво треба флуид за свој рад те да рад "на суво" доводи до квара система.

Осим тога, с временом ризикујете зачепљење филтера горива јер аутомобил почне да повлачи прљавштину и честице с дна резервоара.

Постоји неколико ствари које можете учинити како бисте смањили потенцијалну штету. Прво, док тражите најближу бензинску станицу, избегавајте вожњу великим брзинама да бисте спречили већу специфичну потрошњу. Свака преостала количина вам је тада врло важна па будите рационални у вожњи. Друго, искључите све непотребне потрошаче, посебно клима-уређај, систем за грејање кабине, седишта и сл. јер они повећавају специфичну потрошњу горива.

Ако нема бензинске станице у близини, с малим шансама да ћете је пронаћи, боље се безбедно зауставити на адекватном месту и позвати помоћ или алтернативно решење за наставак пута.

БОНУС ВИДЕО: