У интервјуу за Хину Сијарто је навео да Русија није претња ниједној чланици НАТО. Шеф мађарске дипломатије боравио је јуче у Петрињи, где је отворио нову основну школу, изграђену након разорног земљотреса, који је погодио овај хрватски град крајем 2020. године, за чију градњу је Мађарска донирала готово 22 милиона евра.

Говорећи о проширењу Европске уније, Сијарто је рекао да је тај пројекат недовршен док његове чланице не постану све државе западног Балкана. 

- Верујемо да Европској унији више треба западни Балкан него што је земљама западног Балкана потребно чланство у Европској унији - рекао је Сијарто.

Фото: Профимедиа

 

ЕУ пати од губитка конкурентности, рата, ратног замора и све веће ирелевантности у глобалној политици, а проширењем би добила нову свежину и замах, казао је шеф мађарске дипломатије и најавио да ће Мађарска током свог председавања Унијом у другој половини ове године ставити велики нагласак на убрзање тог процеса. 

Мађарска је, истакао је Сијарто, апсолутно заинтересована за стабилност западног Балкана, а његова влада се противии европским санкцијама против председника Републике Српске Милорада Додика који, како наводи агенција, често прети отцепљењем ентитета из Босне и Херцеговине.

Хина подсећа да су Додика већ санкционисале Велика Британија и Сједињене Државе и додаје да Сијарто сматра да европске санкције „никад нису успеле нигде” те да нема смисла кажњавати „демократско изабраног челника” јер то само „погоршава ситуацију”.

Фото: Профимедиа

 

Уз напомену да је Будимпешта чест Додиков саговорник, наводи се да уместо санкција преферира „дијалог и расправу”, те да кроз разговоре са председникомом Републике Српске схвата да је он „апсолутно предан европском путу своје државе”.

Сијарто, преноси агенција, стога сматра да убрзање чланства у ЕУ-у треба искористити као заједнички именитељ који ће ујединити све челнике и народе унутар БиХ, што ће смањити тензије. 

Шеф међарске дипломатије, наводи се, тврди да је Србија спремна „сутра да уђе у ЕУ” и додаје да без ње као „највеће и најснажније” државе западног Балкана нема стабилности на том подручју. 

- Отуђење Србије је најгора могућа тактика - рекао је Сијарто.

Додаје да честу антизападну и антиевропску реторику председника Србије Александра Вучића, Сијарто објашњава осећајем разочарања због изостанка приближавања чланству успркос испуњеним критеријумима.

Фото: Профимедиа

 

- Србија је поносна нација. Зато верујем да приступ бирократије Брисела треба променити -  приступ "ex-cathedra" заменити разговором "очи у очи".

Сијарто се, указује се, противи повезивању питања чланства Србије у ЕУ с нормализацијом односа с Приштином. Наглашава да је то неправедно према Београду јер питање нормализације не зависи само од њега.

Сијарто је, наводи Хина, одбацио изјаве западних војних челника, од којих је последњи дански министар одбране, да би Русија за неколико година могла напасти неку чланицу НАТО савеза. 

Фото: Сава Радовановић/Танјуг

 

- Зашто би то учинили? НАТО је пуно снажнији од Русије. Зашто би нетко напао неког ко је пуно јачи од њега, каквог то смисла има? - упитао је шеф мадарске дипломатије и нагласио да „не види Русију као безбедносну претњу" ни за једну чланицу Северноатлантског савеза. 

БОНУС ВИДЕО: