Радош Бајић као мајстор свог заната је успео да "наслика" српске сељаке онакве кави јесу са својим потресним и мање потресним судбинама, па није ни чудо што се толико људи пронашло у серији.

Фото: Петар Милошевић

 

 

Иначе, Петловац је заправо измишљено село које се налази између Крушевца и Трстеника и то баш на западној Морави. Серија је снимана у селима Кукљин (општина Крушевац), Богдање (општина Трстеник), околини Крагујевца и Трстенику.

Управо Кукљин глуми село Петловац где се налази Радашинова кућа и кафана Џаме и Јакоја, док се у селу Богдање налази кућа Смиљане, Драгојла и пријатеља Митра.

Радашинова кућа је заправо бака Цанина кућа. Она је својевремено испричала своја искуства са филмском екипом и како је било на снимању.

Александра Цветковић Цана је открила како су долазили неки људи и

распитивали се док су они радили у пољу, да хоће нешто да снимају ту.

Foto: Jutjub printskrin/ putovanje bez granica

 

 

- Мој покојни муж их је питао како су дошли на идеју да снимају баш ту? Па каже ишли смо ту, низ Мораву и најбоље нам се ту свиђало, због скеле, одаљено од друма, онда старинска кућа некадашња и штала велика, пуна стоке била, цветало некад - рекла је бака Цана, а онда испричала и колико дуго је трајало снимање:

- Шест година је трајало снимање. Дружили смо се са њима и сви су били љубазни, сродили смо се као род рођени.. Сви су добри. Радашина нисте могли да чујете, неки тон да повиси, све је то лепо, лепо причао, ја не умем да вам кажем - прича она за Балкан трип.

FOTO: Facebook / Selo gori a baba se češlja

 

 

Туристи долазе и данас да виде кућу, али многи у селу причају да нико не живи у тој кући, а то бака Цану веома боли јер је она увек ту, као и син и снаја.

Петловац је иначе брдо у Медвеђи и бака каже да је Радош зато тако назвао село у серији.

FOTO: Facebook / Selo gori a baba se češlja

 

 

- О Радашину немам шта да кажем лоше, то је човек добре душе и карактеран. Свака му се стопа позлатила где гази - рекла је Цана, што довољно говори о утиску који је Радош Бајић и екипа оставила на њу и њену породицу.

Радош Бајић се недавно вратио у Петрловац.

 

- И тако…Одласци су тужни, а поновни сусрети сетни, носталгични и емотивни. После 17 година од почетка и седам од завршетка снимања “Села гори” - данас сам поново обишао своју кућу у Петловцу, то јест у селу Кукљин недалеко од Крушевца - написао је Бајић.

FOTO: Facebook / Selo gori a baba se češlja

 

 

Глумац је срео и своју газдарицу бака Цану, која данас живи код ћерке.

- Нема више Манде, нема Жоте и судије Велибора, нема Драгојла, ни Ђоде, ни инспектора Кечића, ни Митра из Дубича - али је сећање на њих живо и незаборавно. Нема ни нашег домацина Раке Петровића, ни његовог сина Радета…Туга…Дочекала ме наша Цана, која нас је за деценију снимања стотинама пута гостила са најбољим крофнама, мекикама и гибаницом…Уз понеку сузу док ме испраћала рекла је: “Дођите, дођите сви…” О томе ста сам јој одговорио - Други пут.. - написао је глумац.

БОНУС ВИДЕО: