Карневал се прошле године вратио на старо након пандемије ковида-19, због чега се фешта није организовала 2020. и 2021. а 2022. уприличена је само за локалне становнике и под одређеним другим ограничењима.

Осим што се славио повратак на старо, карневалом се прослављала и победа Луиза Инација Луле да Силве из левичарске Радничке странке на председничким изборима у октобру 2022. године, над Жаиром Болсонаром, који је оптуживан за аутократију.

Фешта је добила свој наставак, костими су екстремно провокативни, плечачице излазе у јавност са откривеним грудима.

"Карневал живота и слободе", описивао се раније догађај и најавилао да ће више десетина милиона људи присуствовати традиционалној манифестацији која ће се организовати и у Салвадору, Ресифеу и Сао Паулу.

Вивијен Мораис Фереира Гуимараес ради као улична продавачица брзе хране, а док траје карневал, плеше самбу као представница школе "Unidos do Porto da Pedra". Рекла је да су због начина на који су представљане плесачице, али и бројних предрасуда, она и остале играчице биле изложене увредама, па су им неки предлагали да се баве проституцијом.

Забринутост је изразила је и Рајан да Силва Ферреира, плесачица која представља школу самбе "Acadêmicos do Salgueiro", и која сматра да су плесачице на карневалу "претерано сексуализоване".

- Малтретирају нас увек и свуда - нагласила је три године пре него што је корона пореметила орагнизацију карневала.

Фернанда Флорентино, представница више плесних школа истакла је да сексуално узнемиравање плесача није ограничено на карневалске наступе.

Породични живот самба плесачица често је препун компликација. На пример, Раyане се на крају развела од супруга који је био против њене љубави према карневалском плесу.

Двадесетједногодишња представница школе самбе "Unidos de Vila Isabe" раскинула је са дечком:

- Рекао ми је да бирам између карневала и њега. Карневал је мој живот, па сам одабрала карневал - преноси qцостарица.цом.

Др. Росане Боргес, која предаје новинарство на Универзитету у Сао Паулу, изјавила је да је слика о жени сексуализира често до тачке вулгарности на карневалу и напоменула да постоји расна дискриминација плесачица као иначе у бразилском друштву.

Пре неколико година карневал је најављивала страшна статистика: преко 500 случајева расизма, сексизма и хомофобије и више од 200 пријава пљачкања и покушаја силовања. Питање је колико је било непријављених случајева. Полицијски извештаји показали су да је насиље над женама од 2015. године током фестивала повећано за невероватних 174 одсто. Бразилски фотограф Џулијен Албукери трудио се да забележи те моменте.

Рио је ове године сав у знаку плеса, весеља и женских облина. Шта треба урадити да би прича о карневалу била потпуно другачија, питање је на које надлежни, како се чини, уопште не обраћају пажњу. Истина остаје у другом плану, а као главне вести истичу се "веселе" слике.

(ЖенаБлиц)

БОНУС ВИДЕО: