Новинарским екипама обратили су се аутори дела "Сабља" Горан Станковић и Владимир Тагић. 

Фото: Д. Р.

 

Они су говорили о потешкоћама при стварају лика и дела покојног премијера Зорана Ђинђића и колико је било битно да се веродостојно пренесе сваки сегмент ове серије.

Како се заправо гледа Сабља и зашто је важно пратити је пажљиво од најавне шпице прве епизоде до одјавне шпице осме епизоде?

- У процесу рада, када смо Горан и ја писали овај сценарио, просто када се обратите некоме па чују да радите "Сабљу" или нешто о Зорану Ђинђићу људи већ имају зацементиране ставове о њему и шта се заправо десило. И мени је у почеку јако забављало то што људи имају константну потребу да ми испричају нешто што они знају или у шта су убеђени да је истина о њему или о том случају и онда су углавном то те приче које почињу са реченицом "Знам ја једног човека, његов комшија ради у државној безбедности.." онда је он њему рекао да је то заправо било ово или оно. Мене је то забављало и размишљао сам колико ти људи из државне безбедности заправо блебећу и причају свима државне тајне. Боже сачувај.  - нашалио се Владимир Тасић и наставио 

- Хоћу да кажем, Зоран Ђинђић је човек који је просто радикално  посматран у нашем друштву. Он је од једне групе људи сатанизован, од друге групе људи дизан у небеса и то је тако. И ја мислим да ће слично бити перцепцирана наша серија и да ће људи нажалост посматрати ову серију кроз своју визуру и те догађаје и по томе одлучивати да ли им се серија допада или не. Колико се она уклапа у њихово виђење и ја се надам да ће људи успети да се лише тих неких предрасуда и да се растерете тог оптерећења и предубеђења о серији и о том човеку и да се просто препусте гледању исте, бар док је не одгледају до краја. - завршио је Тасић.

Глумачка екипа

Улоге тумаче: Драган Мићановић (Зоран Ђинђић), Љубомир Бандовић (Борис), Милица Гојковић (Даница), Лазар Тасић (Урош), Феђа Штукан (Љуба), Јасна Ђуричић (Светлана), Златко Бурић (Жарко Илић), Бојан Навојец (Дућа), Милош Тимотијевић (Кум), Сергеј Трифуновић (Легија), Мухамед Хаџовић (Мрав), Ненад Хераковић (Милош Симовић), Марко Гиздавић (Аца Симовић), Јасмин Гељо (Начелник Гаврић), Дубравка Ковјанић (Весна), Марко Марковић (Беба Поповић), Марко Грабеж (Чеда Јовановић), Горан Радаковић (Јован Пријић), Марија Шкаричић (Соња Јанковић), Милица Филић (Вера), Вахид Џанковић (Раша), Бојан Жировић (Стева), Бојан Кривокапић (Звездан Јовановић), Пеђа Марјановић (Шкене), Срђан Милетић (Михајловић), Лина Теодоровић (Маша)... и други.