У писмима се налазе одломци из његовог манифеста који је написао пре него што је извршио највеће масовно убиство у модерној историји Европе, усмртивши ватреним оружијем 77 особа у испланираном нападу извршеним 22. јула 2011. године.

Писмо које је послао "Супорт Гроуп" организацији, а која брине о преживелима и породицама жртава напада, чини осам страница "беле пропаганде". Сличне поруке је већ слао и младом огранку норвешке Радничке партије чији су чланови били мета напада, као и норвешким парламентарцима.

Норвешки политичар Торбјорн Вереиде је међу онима који су добили писмо.

- Добио сам писмо и било ми је веома неугодно. Апсурдно је да вам неко ко је уперио оружје у вас сада шаље писмо - казао је он.

Држава је већ одлучила да Бреивику онемогући сваку комуникацију са спољашњим светом  због забринутости да би могао да стекне истомишљенике. До 2016. године послао је и примио око 3.000 писама.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Бреивик је 2011. године извео најсмртоноснији напад у Норвешкој од Другог светског рата. Он је 22. јула те године поставио бомбу у комби у Ослу, а у експлозији је погинуло осам људи, док је повређено неколико стотина.

Потом је 40 километара северозападно од Осла на малом острву Утоyа прерушен у полицајца отворио ватру на младе чланове норвешке Радничке партије и тада убио 69 особа. Око 500 људи је преживело.

Подсетимо Бреивик је добио максималну затворску казну у тој земљи и од 21 годину затвора. Његов напад окарактерисан је као терористички акт.

(Клик.ба)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".